Скоро старозагорци ще ходят на кафе в събота и неделя до Истанбул за два часа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Стара Загора по повод завършването на Лот 2 на Автомагистрала "Марица", който премиерът по-късно откри на официална церемония, съобщава БГНЕС.

"Чакаме да дойдат от Европейската комисия всеки момент, че по договор трябва да има шатра и всичките тези работи. Да е жив и здрав Жан Клод Юнкер и всички, които ни помагаха, защото всичко е благодарение на европейската солидарност", коментира Борисов.

Много от възрастните хора въздишат по социализма, но от 1979 г. са искали да построят тази магистрала. Въздишат по онова време, но сега се случва, продължи Борисов.

Съжалявам, че хората, които живеят в Димитровград и Харманли, не могат да видят какво се случва от другата страна - Сандански и Благоевград, Шумен и Белокопитово, каза Борисов и не пропусна да похвали кмета на Димитровград.

Имайте предвид, че е важна и европейската солидарност. 75% от това са го платили французи, германци и холандци, с техни пари. Това, че всички еврофондове се усвояват от България и с всеки месец се вдигаме на по-горно ниво - хем на усвоения, хем на по-малък процент грешки, е показател за нашето развитие. Каквото иска да говорят завистниците, думите отлитат, направеното остава. Това ще го ползвате вие, изтъкна още премиерът.

"Инфраструктурата като се изгради, идват инвестициите", посочи Борисов и добави, че така се вдига икономиката.

Общата дължина на новооткрития днес участък е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград - Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела - "Симеоновград" - за връзка с път III-503 Симеоновград - Харманли, и "Тополовград" - с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над река Харманлийска, надлези, подлези и т.н.

По-рано Борисов откри в Стара Загора новия зaвoд за производство на автомобилни уплътнения на международната компания "Стандард Профил груп". Инвестицията в новата производствена база, оборудвана с най-добрите технологии, е 10,5 млн. евро. Модерният завод е на площ от 10 300 кв. м. В момента броят на работещите в "Стандард профил" в Стара Загора е 1 050 души, но се планира постепенно увеличение на персонала до 1 500 души до края на 2016 г.

В новия завод ще се произвеждат уплътнения за "Опел Астра", най-новия модел на General Motors. Основни клиенти на фирмата са световни автомобилни гиганти като: "Фолксваген", "Фиат", "Рено", "Даймлер" и др.

Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, от която България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестиции. Той каза още, че се изгражда скоростната ж.п. линия Пловдив - Свиленград, в която са вложени 700 млн. лв. Според премиера трябва да се усвояват изцяло европейските пари по програмите до 2020 година.

На церемонията по откриването присъства и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче, който благодари на Борисов и на цялото правителство за визията, която имат за общо бъдеще с Турция, за изграждане на обща зона за благоденствие. "България е най-важната и с най-голямо предимство от съседните ни страни", каза той.