Изборите в Турсия на 12 юни са решаващи не само за Турция, но и за региона. Това смята Алекс Алексиев от Центъра за изследване на Балканите и Черноморския регион.

Според него тогава ще се реши дали южната ни съседка ще се превърне в безвъзвратна ислямска държава или ще запази светския си и демократичен характер. 2/3 мнозинство според Алексиев ще помогнат на Ердоган да постигне целта си - Турция да се превърне в президентска република с двупартийна система.

Подобно мнозинство ще му помогне да инициира референдум за промените в Конституцията. Алексиев се опасява, че Ердоган ще превърне Турция в религиозна диктатура. Южната ни съседка е на 138 място от 178 държави по свобода на словото.

След нея са само диктатури.
В момента в Турция става грубо потъпкване на хора, несъгласни с режима на Ердоган, смята Алекс Алексиев. 68 души вече са в затвора заради критики към Ердоган. 30 генерали също са зад решетките, а 28 висши офицери са обвинени в различни конспирации към властта.

Според прогнозите партията на Ердоган може да спечели между 36-52% от вота на избирателите. Републиканската партия може д аполучи подкрепата на 20-30% от избирателите.

Според Алексиев ключов е моментът колко ще вземе силно националистическата партия. Ако тя не успее да вземе поне 10%, победата на Ердоган е гарантирана. Затова според арабиста Владимир Чуков партията на Ердоган се бори за гласовете на националистите.