Българската икономика също ще понесе удар заради срива на световните фондови пазари. Прогнозата е на финансовите анализатори у нас. Най-уязвими са износителите и спестяванията, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

Засега проблемите по големите борси сякаш изглеждат далеч от България. Неписано правило обаче е, че всяко по-голямо сътресение на световните пазари е повод за притеснение, независимо колко далеч се намира от горещата точка.

Затова и според финансовите анализатори рано или късно заразата ще порази и българската икономика. Най-голям е рискът за износителите на суровини, които глобално поевтиняват. Очакваните ефекти - свиване на експорта и оптимизиране на разходите за компаниите-износители.

Критично ниски - така рудодобивните компании у нас определят цените на металите по борсите. От няколко седмици лампата за сектора свети в червено и страховете не закъсняха.

Предприятията от добивната и преработващата индустрияще са сред най-засегнатите. Една четвърт от износа ни е на метали и зърно. Затова ниските им цени са най-сериозната заплаха за икономиката. Допълнителен прът в колелото на износа може да сложи поскъпващото евро.

Минусът за едни обаче може да се окаже плюс за други. Евтините суровини биха подпомогнали някои производства. Горивата също поевтиняват.

Този плюс ще се усети най-вече при транспортните фирми и при производства, които използват петрола като суровина. Риск за всички обаче може да дойде от паниката в икономиката, а от там и в желанието да се инвестира.

И все пак компаниите, които очакват най-тежкия удар, вече имат план Б. Засега обаче за фалити и съкращаване на работници не се мисли.

Опасност се очаква и по линия на спестяванията, тъй като голяма част от пенсионните фондове са инвестирали във финансови активи в чужбина и след срива може да се стигне до рязко намаляване на доходността им.