От ГЕРБ са крайно възмутени от поведението на парламентарната опозиция.

Ние три месеца търсим компромис по Изборния кодекс, коментира в кулоарите на НС шефката на правната комисия Искра Фидосова, видимо развълнувана от бойкота на опозицията.

Това е действие и бездействие, което не трябва да бъде толерирано, това е срам за българския парламент, за политическите партии, изтъкна тя. Всички ние имаме ангажимент и задължения да присъстваме, да се регистрираме и да участваме в работата на парламента, каза още Фидосова.

Тя припомни, че правната комисия в парламента е провела над 30 заседания за изборния кодекс в търсене на най-доброто решение. „Това е най-политическият закон. Не знам какво трябва да направим повече", коментира Искра Фидосова.

Единственото, което и вчера сме предложили, след заседанието на правната комисия, да се намерят извънредни средства и да се закупят и ксерокси за секционните комисии, така че протоколите - единственият оригинален екземпляр да се ксерокопира, да се подпише „вярно с оригинала" от председателя и секретаря на СИК и да се даде. Нещо, което не е правено никога и не е мислено да се прави подобно нещо", обясни шефката на правната комисия.

Няма какво повече да се направи. Когато тази теза я чуха вчера и тази сутрин по всички национални медии, те се прибраха и си тръгнаха от заседанието. Просто не искат да влязат и не искат да заседават", допълни Искра Фидосова.

Тя обясни още, че депутатите на БСП, които все пак били в пленарна зала нарочно не се регистрирали.

Шефката на правната комисия поясни, че текстовете, за които се спори са на БСП и ДПС. Кодексът е добър, категорична бе тя и поясни, че той е оценен позитивно и от международните институции.

Тя призова за консенсус и нормални дискусии в НС.

Явно БСП и ДПС не са свикнали и никога не са били в опозиция. Казвам никога, защото даже и когато имаше синьо управление, тогава управляваше Държавна сигурност", с тези думи и Красимир Велчев изрази възмущението си от поведението на опозицията, която както никога досега беше обединена около бойкота на изборния закон.

Точно тези хора, които са в зала, те управляваха 22 години и сега явно им е много трудно да бъдат опозиция, каза още той. По думите му три години и половина депутатите на БСП и ДПС не идват в зала.

98 депутати на ГЕРБ тази сутрин са били в залата, както и 11 независими, уточни Красимир Велчев. Не всички депутати на мнозинството са били днес на работата, защото някои са в командировка, а други са болни. „Да се каже, че мнозинството е длъжно да осигури кворум, не е коректно, защото ние не сме мнозинство, ние управляваме като малцинство", заяви още той.

Спомняте си, какво каза Доган - Без нашата партия, не може да се избере президент". Сега явно искат да кажат, че без нашата партия България не може да бъде управлявана", изтъкна Красимир Велчев и се оплака, че три години и половина опозицията се опитва да извива ръцете на мнозинството, но без успех.

По думите на Емил Радев от ГЕРБ, целта на мнозинството е длъжностните лица, които са ангажирани с изборния процес, да имат яснота как ще работят и то от по-рано. ГЕРБ няма да следва принципа на тройната коалиция да приема изборния закон в „12 без 5", държим диалогът да продължи, каза той.

Не можем да спорим 4 часа дали изборният ден ще е в неделя, нещо, което е безспорно, след като в продължение на 20 години българските избиратели са ходили в неделя да гласуват, коментира още той законодателните драми.

Според него „камъкът на раздора" се оказало искането на опозицията да има 5 оригинални изборни протокола. ГЕРБ искат един оригинал и другите да са копия. Притеснението на управляващите идва от това, че ако в някой от екземплярите се сгреши някоя цифра, това ще даде веднага основание загубилите изборите политически партии да оспорят вота. Затова предлагахме да се дават копия, поясни Емил Радев.

ГЕРБ са готови да осигурят над 10 000 ксерокса във всички избирателни секции и оригиналът да се копира за всеки, който иска копие от този протокол.

От думите му стана ясно още, че партията на Бойко Борисов не се притеснява от мониторинга на ПАСЕ. В този изборен кодекс сме приели всички препоръки на ПАСЕ и на ОССЕ и затова държахме тези промени да минат в най-кратък срок, за да бъдат ясни правилата на изборния процес още половин година преди изборите, подчерта Емил Радев.

Правим възможно най-прозрачен изборния процес, категоричен бе депутатът от ГЕРБ.

Той припомни, че заседанията на ЦИК ще се излъчват директно, а протоколите ще се публикуват на сайта на комисията.

Не може опозицията да извива ръцете на управляващите по този начин, по думите му. Ние като управляващи си вършим съвестно работата, нашите депутати са в зала, изтъкна Радев. От тук нататък отговорността на опозицията според него е да се води конструктивен дебат по този важен закон.