Първият официално „платен" протест срещу новите правила за паркиране в София се състоя в центъра на столицата. На участниците в него бяха раздадени фалшиви 20-левки. По този начин протестиращите отговориха на публикации в някои медии, според които протестите срещу новата Синя зона в София са платени.

Един от участниците в протеста предложи с раздадените днес фалшиви пари софиянци да заплащат и таксата за „фалшивата услуга", предоставена от Столична община. Той е убеден, че с новите правила за паркиране проблемът с паркирането на автомобилите в централната градска част няма да бъде решен, а същевременно общината ще продължи да рекетира хората.

Протестиращите се събраха на площад „Славейков", след което изненадаха органите на реда и въпреки започналия активен ремонт на пространството пред паметника на Патриарх Евтимий, се отправиха към него.
Припомняме, началото на протестите срещу новата наредба за паркиране в София, беше именно на пространството пред „Попа". След ударно започналия ремонт там обаче, протестиращите трябваше да си намерят ново място и избраха това пред фонтана на площад „Славейков".

И днес обаче те блокираха за кратко кръстовището на „Попа".
Протестиращите скандираха: „Долу рекета", „Фандъкова - на село", „Утре ще сме повече".
Въпреки възникналите разногласия между част от протестиращите при някои от последните им протести, днес те бяха единодушни в едно - едномесечното отлагане на частта от наредбата, засягаща живеещите в центъра на София, е единствено хвърляне на прах в очите.

Припомняме, на извънредното си заседание транспортната комисия към СОС не успя да реши нищо конкретно по повод оспорваната наредба.

Въпреки това несъгласните с новата наредба, обединени в социалната мрежа, заедно с движение ДНЕС, продължиха с протестните си акции.

Ангел Гаджев - участник в протеста, беше категоричен пред news.bg, че едномесечното замразяване на тази част от новата наредба, е единствено губене на време. По думите му, по този начин общинарите се надяват протестите да утихнат и хората да се откажат от участие в тях.
Гаджев подчерта, че на следващото заседание на СОС, на което ще бъде разгледана новата наредба, протестиращите ще настояват тя да бъде отхвърлена.

Гаджев добави, че трябва да бъде направен одит на всички фирми, които „събират парите на хората и ги вкарват в черната дупка, наречена „градски транспорт".

„Каузата ни е една. Тази наредба съдържа противоконституционни текстове", заяви и Гергана Владкова. Тя посочи, че вчера се е срещната с омбудсмана, който отново е обявил, че в този си вид наредбата е противоконституционна.

От думите й стана ясно, че ако все пак решението на Столична община за Синята зона бъде прието във вида, в който то беше първоначално гласувано, протестиращите ще търсят правата си по съдебен път.
Те се заканиха, че ще се присъединят към вече подадения иск срещу новата наредба.

„Общината иска пари за паркиране, но не осигурява паркомясто, реално иска пари за нищо", допълни друг участник в протеста.

Двойка българи, живеещи в Чикаго, с тъга признаха пред news.bg, че всяко лято се връщат в родината си, но всяко лято осъзнават, че положението в София става все по-зле. Според тях мащабните инфраструктурни проекти, с които непрекъснато се хвалят премиерът и столичният кмет, са капка в морето и замазване на очите.

Те разказаха, че в Чикаго, където живеят, паркирането в центъра е изключително скъпо. „Там паркингите се продават и препродават. Публично не може да се паркира, без да се платят сериозни пари", изтъкнаха сънародниците ни, живеещи в американския град.

Те обаче отбелязаха, че паркирането в Чикаго става по строго определен ред и правила. „Живеещите в централната зона на града имат или подземни гаражи, или част от улиците са определени само за техните коли. Живеещите в тази част на града имат стикер за колата си, както и тук, но имат и гарантирано паркомясто", подчертаха двамата българи, живеещи в Чикаго.

Участниците в днешната акция срещу Синята зона бяха категорични, че протестите им ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени.