След убийствата на деца в Поморие и Русе, вчера във Враца мъж уби съпругата си и се простреля пред децата. Какво се случва в човешката психика и какво провокира убийците от последните дни? На този въпрос се опитаха да отговорят в сутрешния блок на Нова телавизия адвокат Марин Марковски и психологът д-р Цветеслава Гълъбова.

По думите на д-р Гълъбова има ред проявления в човешкото поведение, които маркират една нездрава психика. Говорим за патология на характера. Съществото, убило собственото си дете, не може да се нарече човек. Няма детска реакция, която може да предизвика подобна агресия. Това е израз на такъв емоционален примитивизъм, какъвто вероятно няма дори у животните, посочи психологът.

"Това е една ужасяваща статистика, която не може да не притеснява всички хора. Мизерия, стрес, напрежение, конкретни психологически проблеми - всичко това се натрупва и води човек да извърши подобно нещо. Хората нямат психиатри, липсва църква и духовник, който да им обърне внимание", коментира адвокат Марин Марковски.

Във връзка с това, че съседите на убитата Пламена от Русе са знаели за това, че е малтретирана, но не са подали сигнал, Марковски заяви, че според него хората не искат да се месят, за да нямат проблеми.

"В Закона за закрила на детето, ако някой не подаде информация, когато знае, че има насилие над дете, той се глобява от 500 до 1000 лева. Проблем е обаче, че няма глобени поради мързела на чиновниците и нежеланието да работят", допълни адвокатът.