Седмица след скандала с изчезването на екземпляр от „Рибния буквар" от Националния литературен музей Министерството на културата обяви конкурс за длъжността директор на музея, съобщи „Хоризонт".

След спешна проверка по медийни публикации за липсата на копие от първото издание на „Рибен буквар" от литературния музей, Министерството на културата не само намери липсващия екземпляр на книгата, но и още един, който не бил в описите на музея. По-късно излезе информация, че е открит и трети екземпляр.

Междувременно от Министерството на културата определиха случая като пример за чиновническо безхаберие и заради изчезването на буквара и заради обявяването му в медиите преди да са осведомени властите.

От сдружение „Журналисти за прозрачно управление" още в понеделник поискаха спешно освобождаване на изпълняващия длъжността директор на музея Катя Зографова.

Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея, заявиха от сдружението и поискаха публичност на обстоятелствата около провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството "Орешарски".

Седмица след скандала, днес е обявен конкурс за директор на музея, като в едномесечен срок кандидатите трябва да представят анализ за състоянието на институцията и концепция за развитието й.