Опозиционната Румънска консервативна партия твърди, че има асимилация на румънците в България и иска властите в Букурещ да вземат мерки срещу тази „агресивна политика".

След преброяването у нас съюзът на етническите румънци в България AVE публикува доклад, в който подробно са посочени методите и средствата, използвани според тях от десетки години от българските власти за асимилиране на румънците.

Пред БНР шефът на организацията Иво Георгиев каза, че сигнал за асимилацията е изпратен до Съвета на Европа и до почти всички институции, които се занимават с правата на малцинствата.

По думите му нивото на асимилация е високо, като в районите с влашко и румънско население няма условия за обучение на майчин език.

В същото време Георгиев отрече AVE да има нещо общо с разпространяването на листовки по време на преброяването, но подкрепи текста им. Иво Георгиев посочи, че действително за хората, които се самоопределят като румънци трябва да има привилегии според договореността между Емил Константинеску и Желю Желев за етносите и малцинствата.

Припомняме, от ВМРО-БНД алармираха, че по време на преброяването на населението румънски емисари са агитирали хората в общините Брегово, Ново село, Видин, Димово, Летница, Севлиево, Аксаково, Долни чифлик, Провадия и Добрич да се самоопределят като румънско малцинство. „Войводите" съобщиха още, че в луксозни брошури на местните хора са били предлагани безплатни почивки в северната ни съседка.

ВМРО-БНД сезираха ДАНС за агитацията.