Близо 190 домакинства, чийто домове са засегнати от земетресението в Пернишко, са поискали кризисно настаняване.

Това обяви кметът на Перник Росица Янакиева, цитирана от БНР.

Тя посочи че около 60 семейства могат да бъдат настанени в различни сгради в община Перник и съобщи, че общината е готова да предложи сгради в Батановци, Мещица, ученическото общежитие в Мошино, както и на други места.

Неофициалната информация от междуведомствената комисия и министър Томислав Дончев е, че пари за ремонт на сгради са отпуснати и те са в размер на 180 000 лева.

"Ние ще направим всичко възможно тези помещения да бъдат ремонтирани, за да бъдат настанени хората", каза кметът на Перник.

Иказванията на министър Томислав Дончев, че общината не е предложила места за кризисно настаняване кметът на Перник определи като разминаване в информацията.

Хората от Батановци и село Черна гора обмислят протест, защото се оказало, че за тях междуведомствената комисия не е отпуснала помощ. Росица Янакиева обеща да се срещне с тях, но предупреди, че пари се отпускат за по-пострадали райони.

Междувременно стана ясно, че фирми, които правят ремонтите в община Перник, напускат, защото не са направени съответните плащания към тях. 1,6 млн. лева са задълженията на общината към фирмите. Тези пари обаче ще бъдат отпуснати след приключване на двете проверки, които вървят срещу общината.

Днешния ден беше от обявен от Българския Червен кръст за Деня за Перник. От хуманитарната организация призовават точно в 12.55 часа хората да изпратят есемес на номер 1255. Националната благотворителна кампания за набиране на средства за пострадалите от земетресението ще продължи до 18 октомври.