Еколози потърсиха помощ от служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова по отношение на строеж в местността Карадере.

В екоминистерството се провежда среща между представители на неправителствени организации и ръководството на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по казуса.

Припомняме, природозащитниците сигнализираха за това, че Регионалната инспекция по околната среда и води (РИОСВ) в Бургас е дала разрешение на фирма „Макси" да построи огромен комплекс от вили и бунгала в района на плажа Карадере, без да направи задължителната оценка за въздействие върху околната среда.

Служебният екоминистър от своя страна обяви, че има пропуски в решението на директора на РИОСВ - Бургас, но тя самата няма как да го отмени, тъй като няма подадена жалба.
Именно заради това се очаква на днешната среща еколозите да подадат официално искане за отмяна на решението за ненужна оценка за въздействие на околната среда за строеж в Карадере.

Екоминистър Жекова е уверила природозащитниците, че казусът „Карадере" се проверява много внимателно, но проблемите там са отпреди 10 години.
Това разказа за News.bg Люба Бетенбергска от група „Да спасим Карадере", която също е участвала в днешната среща.

От проверката на екоминистерството е станало ясно, че издадените разрешителни за строеж на фирма „Макси" вече са изтекли.

Служебният министър на околната среда и водите е посочила още, че има редица нарушения в решението на директора на РИОСВ-Бургас, в което се дава право на строеж без оценка за въздействие за околната среда. Това стана ясно и от становище на министерството от вчера.

Днес обаче Тома Белев от „Зелените" е внесъл официално жалба по случая, която МОСВ може да използва и да върне решението на РИОСВ-Бургас. Подобна жалба ще внесат и други природозащитници в следващите дни.