В Дунав се е появила непозната досега за България риба, съобщи БиТиВи.

Според експертите хищникът "китайски поспаланко" е внесен у нас най-вероятно чрез води в корабни трюмове или от водолюбиви птици.

Китайският поспаланко или Перкотус Глени (Perccottus glehni) е традиционен за водите на Азия.

Учени от БАН вече са започнали да изследват точните причини за появата на рибата, на каква площ и в кои райони се е разселила.

"Тази риба идва от далечния Изток, пренесена е в Москва през 16-та година, където е размножена, отглеждана в езера като градински вид, за обогатяване на градинската фауна, но по-късно е изпуснат в реката и започва неговото разселение", каза Валери Георгиев, МОСВ.

Очаква се новият вид риба, както е при почти всички инвазивни видове, да има негативно влияние върху рибната фауна, земноводните и влечугите в района, защото се храни с хайвер и ларви.
Китайският поспаланко е поредния нов вид, който се появява у нас, а най-честата причина за заселването на нетрадиционни животни е човекът.

"С тези отворени граници, които имаме сега в ЕС, с нарастващата търговия с тропически видове много често се случва да попадат в страната много различни видове диви животни представители на чуждата фауна и лошото е, че хората, които си ги купуват за домашни любимци често пъти ги изхвърлят в природата без да се замислят, че те могат да нанесат някаква вреда", коментира експертът.

Това е основната причина в езерата в южния парк в София да има червенобузести костенурки, които са традиционни за южните части на Съединените щати. Промените в климата също водят до промени при животинските видове, а и растителността у нас.