Възстановяване на икономическата стабилност и растеж, облекчаване на дълга, реформи в администрацията и ликвидиране на корупцията  - това са основните приоритети на новото гръцко правителство, представени от премиера Алексис Ципрас пред парламента в понеделник. По думите, това е пътят за излизане от кризата.

Днес успяхме да сложим край на слуховете за излизане на страната от еврозоната, каза той за новото споразумение с кредиторите за третата спасителна програма на стойност 86 млрд. евро.

Правителството ще следва нов икономически модел, който ще се различава от класическия неолиберализъм, заяви той.

Ще се търси възстановяване на ликвидността в рамките на следващите 20 месеца, до началото на 2017 година.

За следващата година икономиката ще остане в рецесия, но от 2017 година може да се очаква растеж, според проектобюджета, който трябва да бъде гласуван. Икономиите, които бяха наложени на страната, са в размер на 6 млрд. евро за тази година и 4.24 млрд. евро за следващата.

Освен заложените в споразумението за третата спасителна програма строги икономии, ще влязат в сила още паралелни мерки, защото здадените не са достъчни.

Реформите, които Гърция трябва да проведе във връзка със споразумението на международните кредитори, са тежки, призна още веднъж той. Ще изпълним всичките, за да можем след това да искане предоговаряне и облекчаване на дълга, както и на самите срокове за изплащането му. Ципрас се надява резултатите от изпълнението на програмата да позволят на страната след това да добави нови, облагодетелстващи я клаузи към споразумението.

Очаква се парламентът да проведе 3-дневни дебати, които да завършат с вот на доверие към кабинета, който е предвиден за сряда вечерта.

Гърция има срок до средата на ноември, за да проведе 43 реформи, след което ще може да получи поредния транш от спасителния заем.

Ципрас подаде оставка през август, но след това неговата партия спечели проведения предсрочен вот в страната.