Лидерът на Националния фронт на Франция Марин льо Пен предлага на френския народ референдум за връщане на смъртното наказание, съобщават френски медии.

Искам да предложа френски референдум за смъртно наказание. Лично аз смятам, че смъртното наказание трябва да съществува в нашия правен арсенал, каза тя в интервю за телевизия France 2, което по-късно тя написа в профила си в „Туитър" във връзка с терористичната атака срещу редакцията на списание „Шарли ебдо" вчера в Париж.

Нейният коментар бе разпространен в мрежата около 2 хиляди пъти, но провокира и реакция.

Позорно е да се използва трагедията и емоцията на френския народ за защита на вашите отвратителни политически идеи, писа потребител в социалната мрежа в отговор на коментара на Марин льо Пен.

Във Франция се изпълняваше смъртно наказание от Средновековието до септември 1977 година, когато беше извършена последната екзекуция с гилотина, използвана от държавата като единствения правен метод за екзекуция от Френската революция. Имало е няколко изключения с разстрел по обвинения за извършени престъпления срещу държавата.

Смъртното наказание беше отменено със закон в страната на 9 октомври 1981 година при президентството на Франсоа Митеран.

По време на интервюто Льо Пен също заяви, че ще разговаря с френския президент Франсоа Оланд за радикалния ислям във Франция и мерките, които трябва да бъдат приложени.

Тя осъди „ислямския фундаментализъм", който отнема живота на хиляди всеки ден по света.