Патриотичният фронт (ПФ) оттегли своята кандидатура за председател на Сметната палата по време на избора му в пленарна зала.

До днес патриотите бяха издигнали свой човек за новия шеф на одитния орган, а именно Горица Грънчарова. Тя се изправи в битката за шефското място срещу кандидата на ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков и дори двамата изложиха вижданията си за управление на Сметната палата пред народните представители от парламентарната бюджетна комисия.

След това изслушване обаче ситуацията явно се е променила, тъй като Патриотичният фронт реши да оттегли кандидатурата си. В замяна на това Цветков е обещал да вземе Грънчарова в своя екип, когато застане начело на одитния орган, като се предполага, че тя ще бъде негов заместник.

Не бива да допускаме изборът за председател на Сметната палата да се превръща в поле за политически сражения", обясни пред депутатите решението на фронта съпредседателят му Валери Симеонов.

„Сега наблюдаваме един договорен мач", разтълкува избора на нов шеф на Сметната палата лидерът на „Атака" Волен Сидеров и добави - „видяхме как ясно се получава съглашателство и как се прави състезание с един кон".

В оттеглянето на кандидатурата на Патриотичния фронт атакист номер 1 съзря единствено договаряне зад кулисите и обяви, че „Атака" няма да гласува „за" единствения кандидат Цветан Цветков.

Сделка в управляващата коалиция по отношение на новия председател на одитния орган видя и депутатът от „БСП Лява България" Мая Манолова. „Няма да се съглася, че единият кандидат е знак за политическа зрялост. Това е знак за политическа сделка, която е постигната в рамките на управляващото мнозинство", обяви от парламентарната трибуна социалистката.