Даниела Бобева ще е вторият вицепремиер в кабинета на Пламен Орешарски. Това обяви
самият Орешарски по време на Гражданския изборен борд, който се провежда в Министерския съвет.

Премиерът поясни, че Бобева е лично негов избор и изрази вярата си, че ще бъде подкрепена от партиите в Народното събрание. Орешарски изтъкна, че тя е преподавател в УНСС и е заемала министерски пост в кабинета Софиянски.

Бобева ще бъде вицепремиер без портфейл и ще отговаря за координирането на икономическите политики, електронното правителство, улесняването на административния достъп за гражданите, уточни министръ-председателят и посочи, че утре ще предложи в Народното събрание кандидатурата на Бобева.

На въпрос от страна на медиите дали все пак силовият министър няма да бъде вицепремиер, Орешарски набързо отговори, че още нищо не е обявявал и ще обсъжда тази тема, когато му дойде времето.

Припомняме, преди дни, по време на визитата си в Брюксел, премиерът Орешарски анонсира, че с цялостната координация на икономическите функции на министерствата ще се заеме вицепремиер, който предстои да бъде назначен.

На негово пряко подчинение ще бъдат поставени Българската агенция за инвестиции и Българската банка за развитие - два инструмента, чиято ефективност може да бъде използвана за стимулиране на икономиката ни.

Основните задачи пред вицепремиера ще бъдат подобряване на бизнес средата и административното обслужване на гражданите, развитието на електронното правителство и промотирането на страната ни като инвестиционна дестинация, уточни тогава Орешарски.

Даниела Бобева е родена на 8 септември 1958 година в София. Сред най-важните постове, които е заемала, са: директор дирекцията за международно сътрудничество към БНБ, министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в кабинета на Софиянски и вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие.

През 1982 година Даниела Бобева завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс" (сега УНСС). От 1990 година е доктор на икономическите науки, а през 1991-1992 година работи като началник на отдел „Заетост и пазар на труда" в Министерството на социалните грижи. Между 1993 и 1994 е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията.

При управлението на Жан Виденов Бобева е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет (1994-1995), председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции (1995-1996) и директор на дирекцията за международно сътрудничество към Българската народна банка (1996-1997).

През февруари 1997 е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

През 1998 година Бобева е изпратена в Черноморската банка за търговия и развитие в Солун, един от основните акционери в която е българското правителство. Там тя достига до поста вицепрезидент.

През 2001 година Даниела Бобева става един от учредителите на Съюза на свободните демократи, оглавяван от Стефан Софиянски. Между 2003 и 2007 година отново ръководи Дирекция „Международни отношения и европейска интеграция" в Българската народна банка.