Съдия Румяна Ченалова не се е укривала от органите на реда. Тази теза лансира в ефира на Нова телевизия брат й, адвокат Станимир Ченалов.

Припомняме, че скандалната съдийка бе обявена за общонационално издирване, след като не бе открита на нито един от посочените адреси при опити да й бъде връчена призовка. Тя ще отговаря пред Темида за длъжностни престъпления при изпълнение на служебните й задължения. Късно снощи Ченалова е била задържана, като в момента се намира в Националната следствена служба и е с постановление за задържане за 72 часа.

Брат й не се ангажира с категоричен отговор дали именно той ще е неин правен защитник в съдебния процес, след като тя явно се е явила в следствието с друг адвокат. Ченалов заподозря, че сестра му в резлултат на упражнен натиск от органите на досъдебното производство е решила да използва друг адвокат.

Той разказа, че двамата се чули последно вчера към обяд, като говорили за желанието си да съдействат за хода на досъдебното поризводство, редовно подавали молби до съда с обяснения защо не могли да се явят на посочените досега дати.

Адвокат Ченалов увери, че сестра му не се укривала от правораздаване, а на първата насрочена дата за явяване самият той бил извън страната и надлежно уведомил съответните органи. Прокуратурата на база данните в делото е направила извод, който е споделила пред медиите, аз не съм съгласен с този извод, коментира Ченалов. Юристът изтъкна, че е оставил всичките си данни на прокуратурата, трябвало да му се обадят и да се разберат за дата, защото като всеки наказателен адвокат бил затрупан с работа.

Най-удобно е да кажеш за някого, че е нарочен, за да му се случва нещо. Ние обаче работим с факти, обяви Ченалов, запитан дали смята, че сестра му е нарочена за изкупителна жертва.  Много рядко съм го казвал, но за мен тя е невероятен специалист. Тя е един човек, който си върши работата. Винаги има недоволни от работата на съдиите, прецени юристът. Той изтъкна, че като брат вярва на 100%, че Ченалова е невинна, но като юрист първо ще се запознае с всички документи и факти по случая.

Ченалов разказа, и че при съдийката се било отключило напоследък заболяване, което е имала от десет години и било причинено от стрес. Тя е била посъветвана да отиде пред лекарска комисия. Става въпрос за състояние, причинено от целия стрес, производствата срещу нея, тоталното неразбиране, че тя има право на защита, убеден е брат й.