Основни проблеми в сектора остават липсата на гробищни места и проблеми с охраната на гробищните паркове.

За това алармира Венцислав Григоров, директор на общинското предприятие „Гробищни паркове.

До 5 - 7 месеца столицата ще остане без свободни места.

Единствената възможност на общината е да разшири гробищата в „Бакърена фабрика" и „Малашевци" съответно с 35 и 40 дка., съобщи още Григоров. Според него това е възможно да стане до 4-5 месеца.

Като се осигурят тези терени за около две години няма няма да има проблеми с местата в столичните гробища, увери Гигоров.

Според него обаче "цяла София е опасана с гробища" - те са общо 54 заедно със селските.

Григоров съобщи, още че е в ход проект за изграждане на надземни оборотни гробници.

В тях покойниците ще бъдат разграждани с биоензими в продължение на две години, след което костите им в малки урни ще бъдат поставяни на специална стена. Идеята е за целта оборотните гробници да бъдат изградени върху площ от три декара в Централните софийски гробища, а стената за костите ще бъде до оградата на гробищата, поясни Григоров.

Според изчисленията могат да се направят 800 такива ниши. Инвестицията е еднократна и това отдавна е европейска практика. Директорът отбеляза, че тази алтернатива за погребване е и по-евтина, отколкото ползването на гробове.

Григоров каза, че очаква през пролетта да започне изграждането на оборотните гробища.

В технологията на надземните гробници се използват същите биоензими за разлагане на покойника, които го разлагат и когато е под земята.

Чуждата практика е престоят на покойните в оборотната гробница да е на 1.5 година, но е отваряна и на 6-тия месец и е установено, че използваните биоензими са го минерализирани (разложили). Ние можем да въведем по-дълъг срок - две години, поясни още Григоров.

Когато през една ниша за осем години минат четири покойника, ние сме спестили 4-ри гроба, изтъкна Григоров. Той поясни, че формално един гроб е от два квадратни метра, но с инфраструктурата и пътеките излиза 8 квадратни метра. Затова спестяването на четири гроба всъщност е спестяване на 32 квадратни метра.

Той обясни още, че идейният проект е минал през 4-ри министерства. Според него ако проектът бъде реализиран, би било изгодно общината директно да закупува биоензимите от производителите, за да бъде снабдяването по-евтино.

Той е убеден, че алтернативните начини на погребваненеизбежно ще станат практика и у нас. Освен кремацията, която тук се прилага, в Швеция се прилага замразяване на покойника в течен азот и след това със специален уред се разпрашават.

Държавата трябва да бъде регулатор за дейността на траурните агенции и задължително да се въведе образователен ценз за сектора. Това предложи директорът на общинското предприятие Венцислав Върбанов.

Той съобщи, че за София действат около 150 частни траурни агенции и изисквания за образование няма. Работата ни е особено деликатна и изисква компетентност, посочи Григоров.

За решаване на проблемите с охраната директорът бе категоричен, че трябва да се използва полицията. В момента предприятието ползва услугите на четирима полицаи и ефектът, по мнението на Григоров, е значителен - има драстично намаление на престъпността в района на гробищните паркове.

Независимо от това заради различни нарушения и вандалски актове продължават да постъпват жалби от граждани.