4 хиляди 521 декра гора са били върнати два пъти на Симеон Сакскобургготски, обявиха от Окръжната прокуратура - София по време на годишния си отчет.

Върнатите гори са в района на Самоков.

По връщането на имотите на Сакскобургготски има допуснати много нарушения, съобщава Инфо радио. 

Издадени са различни нормативни актове на общинска служба „Земеделие и гори" в община Самоков.

Прокуратурата е установила още, че при връщането на имотите в района не са посочени изрично номерата на парцелите, а са приложени само скици, което е нарушение.

Според прокурорите влизането във владение също е станало в нарушение, тъй като е било преди излизането на решението на общинската служба.

Зам.-прокурорът за София Ачкаканова посочи, че вече е изпратено писмо до Агенцията на горите, която институция има правото да сезира съда по случая.

„Така допуснатите нарушения не могат да бъдат квалифицирани като "осъществени състави на престъпление от общ характер или престъпление по служба", посочи Ачкаканова. 

Други две досъдебни производства са разглеждали връщането на имотите „Враня", „Царска Бистрица", „Съръ гьол", „Ситняково". 

Ачкаканова посочи още, че при разследването е установено, че бившия кмет Стефан Софиянски и бившия областен управител Олимпи Кътевне са извършили нарушение и не са превишили правомощията си в случаите с връщането на имотите на Сакскобургготски.

Прокурорска проверка е направена и за връщането на имота „Баня" - Карловско. И там областният управител не е извършил нарушение като е деактувал имота.

Няма обаче достатъчно данни за извършено престъпление, съобщиха още от прокуратурата.