Експерти по антитероризъм в САЩ са поискали от Toyota - вторият водещ производител на автомобили в света, разяснение за това, как терористите от Ислямска държава са се сдобили с големия брой джипове на Toyota, които се виждат от пропагандните клипове на джихадистите, пише изданието PopularMilitary.

От автомобилния концерн са заявили, че нямат представа как тяхната продукция е попаднала при ислямистите, но са готови да подкрепят разследването на Министерството на финансите.

Ед Люис, базиран във Вашингтон директор, отговарящ за обществената политика и комуникации на Toyota, коментира, че компанията има стриктна политика да не се продават превозни средства на купувачи, които биха могли да ги използват за терористични и военизирани дейности.

Той добавя обаче, че е невъзможно проследяването на откраднати автомобили или такива - купени и препродадени чрез посредници.

От пропагандните клипове на терористичната групировка се виждат последни модели Toyota Land Cruiser и Toyota Hilux, натоварени и оборудвани с тежки оръжия и джихадисти, позиращи със знамената на Ислямска държава.

Посланикът на Ирак в САЩ Лукман Файли коментира, че според иракското правителство ислямистите са придобили стотици чисто нови тойоти през последните години. Питаме съседите си - как е възможно това, откъде идват... разказва дипломатът.

През 2014 година Public Radio International посочва, че Държавният департамент на САЩ е доставил 43 пикапа Тойота за сирийските бунтовници.

Австралийски вестник пък информира, че между 2014 и 2015 г. в Сидни са откраднати повече от 800 товарни Toyota Hilux. Антитерористи смятат, че те са доставени до територията, контролирана от джихадистите.