Малко преди поредните преговори между ръководството на МВР и контактна група на протестиращите полицаи за подобряване на условията за работа, премиерът Сергей Станишев изрази увереност, че вътрешният министър и екипът на ведомството ще намерят начин за увеличаване на възнагражденията на полицаите въпреки глобалната финансова криза.

Министър Миков каза пред журналисти, че не се очаква днес да бъде определен процент за увеличаване на заплатите, тъй като тече процес на оптимизация на състава и в зависимост от това, ще бъдат определени възможностите за допълнително увеличаване на доходите.

Той не се ангажира с прогноза за параметрите на увеличението, но посочи, че 50% е невъзможно в условия на финансова криза, съкращения в частния сектор и замразяване на заплатите.
Въпреки това е възможно да бъде намерен ресурс за увеличаване на доходите на служителите от МВР, убеден е Миков.

Той апелира за тяхното разбиране и оценка на реалните състояние на финансите на държавата и възможностите на обществото да плаща за своята сигурност.

Премиерът и вътрешният министър направиха първа копка на строежа на нова сграда на 3-то РПУ в София.
Строителството ще струва 5.1 милиона лева, а фирмата изпълнител е обещала да се справи много по-скоро от заложения в договора 14-месечен срок. Финансирането е от целеви средства на МВР.

За последните повече от 20 години в столицата не е построена нито една нова сграда за полиция, а ситуацията се промени драстично - много се увеличи населението, нарасна и престъпността, посочи Станишев.

Той каза, че един от основните приоритети на МВР е строителството на нови сгради за полицията и оборудване със съвременно техника.

Тази година освен започването на строежа на нова сграда за 3-то РПУ, предстои да стартира строителството и на сграда на 2 РПУ, санирането на много други сгради и строителството на сграда на Криминалната полиция, която е най-натовареното звено в МВР, съобщи още премиерът. Той изтъкна започналото обновяване на автомобилния парк.

Началникът на 3-то РПУ Трайчо Янков отбеляза, че 370 служители обслужват 3 столични квартала - Възраждане, Красна поляна, Илинден, където има тенденция на непрекъснато растяща ромска престъпност и че охраната изисква повече сили и средства.

Районното управление изпитва недостиг на техника, консумативи, има текучество в персонала, но независимо от дефицитите, разполага с качествен ресурс от служители.

Той съобщи, че за 2008 г. разкриваемостта на престъпленията а е 43% и че в сравнение с 2007 г. има увеличение на уличната престъпност, грабежите на дамски чанти и мобилни телефони, джебчийките кражби, телефонните измами.