Съществува основателно съмнение че Емил Коен и Владимир Федяев са загинали при катастрофата във Франция.
Предполагаме, че това е инсценировка.

Това заявават група български бизнесмени, според които Коен и Федяев са са извършили крупни финансови измами.

До момента са известни щети на обща стойност над 7.5 милиона лева, които са нанесени на "Октопод" ООД - представлявано от Динко Пенев; „Сънойл инвест" ООД - представлявано от Владимир Михайлов чрез Величко Александров; „ХРОНД" ЕООД - представлявано от Винсент Ромбаут; и бизнесмена Кольо Начев Колев.

По-късно - на извънредна пресконференция в БТА, те поискаха телата на двамата загинали да бъдат докарани в България.
Ако трябва, сме готови да финансираме транспортирането им, заявява от името на ужилените Динко Пенев.

Последно:
В момента във Франция се води разследване за катастрофата.
Роднините на Емил Коен и Владимир Федяев са в Париж, за да разпознаят телата на жертвите на катастрофата.
До момента разпознаването не е извършено, очаква се това да стане в близките часове.
Едва след разпознаването ще стане ясно дали ще продължи разследването на френската страна и кога телата ще бъдат транспортирани до България.
                        МВнР

Вероятно ще бъде установено, че реалният размер на щетите е много по-голям - най-малко с още 2.5 млн. евро.
Според засегнатите страни, тези измами са в резултат на организирана и продължаваща престъпна дейност на територията на България.

Бизнесмените подчертават факта, че за смъртта на Коен и Федяев е съобщено в момент в който ощетените от тях лица са потърсили защита за правата си.
Катастрофата съвпада с иска, който е щял да направи баскетболния ЦСКА собственост на Ромбаут, стана ясно още на брифинга (вж. подробности).

Част от измамените физически и юридически лица са изпратили днес официално писмо до Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, Министерство на правосъдието, Бюро по финансово разузнаване, Главна прокуратура, Посолство на Република България във Франция, Посолство на Република Франция в България, ЕВРОПОЛ и ИНТЕРПОЛ.
В писмото се настоява компетентните органи спешно да се намесят относно следното:

1. Да бъде извършена съдебно-медицинска експертиза, която да включва ДНК-анализ, дентален анализ и възможните медицински способи за разпознаване и безспорно изясняване на самоличността на откритите в катастрофата тела;

2. Да се направи разследване дали така организираната дейност на Емил Бояджиев (Емил Коен) и Владимир Федяев не предполага една добре подготвена престъпна група, действаща не само на територията на Република България, но и в международен план;

3. Да се провери защо целият паричен поток на дружеството „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД нито веднъж не е бил разследван от Бюрото за финансово разузнаване, въпреки значителните суми, които са постъпвали по сметка на дружеството;

4. Да се разследва какъв е пълният размер на измамите, къде са получените от Емил Бояджиев и Владимир Федяев средства и каква собственост притежават горните лица и дружеството „Коен Груп Ню Йорк" ЕООД в България в чужбина.

5. Да се установи гражданството на Емил Бояджиев и Владимир Федяев.

6. Да се изясни с какви протекции се ползва лицето Емил Бояджиев. Същият многократно е изразявал своята близост с множество политици и общественици.

7. Защо след излъчения репортаж по телевизия „ИКОМОМИКА ТВ" и други медии прокуратурата не се е самосезирала въпреки наличието на всички законови предпоставки ?

От баскетболния клуб на ЦСКА заявиха, че нямат никаква информация за обвиненията на групата бизнесмени и засега не могат да ги коментират.