Американските дипломати изпитват трудности в отстояването на националните интереси в Азербайджан, Узбекистан, Казахстан и други републики, намиращи се в зоната на влияние на Руската федерация. Това става ясно от публикуваните от световни медии подбрани секретни документи от сайта WikiLeaks, които се отнасят за Централна Азия, пише електронното издание Лента Ру.

От публикуваните документи става ясно, че освен от политиката сътрудниците в посолствата са се интересували от нравите в централноазиатските ръководители - от корупцията, тежненията им към разкоша и тайните житейски романи.

Публикуваните документи свидетелстват, че Азербайджан се явява официално „стратегически съюзник на САЩ в борбата с тероризма" и „проамерикански светски партньор в регион, в който се засилват позициите на ислямизма", но и на тази република са свойствени негативните черти, характерни за Централна Азия - корупция, конфискация на имуществото, репресии.

Нееднозначна е и оценката в дипломатическите грами за личността на азербайджанския президент Илхам Алиев. В тях се посочва, че на дипломатическата сцена той създава впечатление на сдържан и прагматичен политик, водещ хитра и реалистична политика, но вътре в страната той става все по-авторитарен и нетърпим към свободата на мненията.

Според американските дипломати ръководителят на Азербайджан и неговото обкръжение чрез стабилността и приемствеността в политическата линия на страната се опитват да съхранят своето лично състояние. Ключова роля в тази дейност играе дясната ръка на президента Рамиз Мехдиев, който иима пръст в арестите на журналисти, атаки на лидерите на опозицията, ограничения на медиите и ограничаване на религиозните свободи.

Другата република - Узбекистан, според публикуваните документи е кошмарен сън, където като пищни цветя цъфтят корупция, организирана престъпност, робски труд, но това не пречи на президента Ислам Каримов да заиграва със САЩ. Според тях дъщерята на президента отръбва по парче от всеки бизнес в страната и контролира голяма част от икономическия потенциал.

Според публикацията зетят на президента на Казахстан контролира 90 % от икономиката на страната, а Киргизия е плацдарм на съперничеството между Русия и САЩ и местните лидери не престават да се възползват от това.