Сепаратистите от самопровъзгласилата се Луганска народна република съобщиха, че са изтеглили 80% от тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас, съобщава Луганский информационный центр, цитиран от руски медии.

Към средата на 28 февруари 80% от тежката артилерия е изтеглена от фронта. Запланувано е до 2-3 март процесът по изтеглянето на тежкото въоръжение напълно да завърши. Разбира се при отсъствие на необичайни условия, отбелязва се в съобщение.

От ЛНР подчертаха, че изтеглянето става под контрола на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и присъствието на журналисти.

Междувременно от градската администрация в Донецк съобщиха, че ситуацията в района е спокойна. Донецката народна република обяви нов етап от изтеглянето на военната техника.

В същото време военният министър на Украйна Степан Полторак заяви, че армията на Украйна е готова рекордно бързо да се върне на позициите си при неспазване на договореностите от Минск от страна на сепаратистите, се казва в съобщение на ведомството.

Подчертава се, че украинската армия изтегля въоръжението от фронта, но ако не бъдат изпълнени точките от мирния план, армията може да бъде върната на позиции за рекордно кратко време.