От варненската окръжна прокуратура поискаха да бъде арестуван за 40 дни на издирвания от Интерпол - Москва, руски гражданин Винс Яков Петрович за извършено отвличане и причиняване на средни телесни повреди в съучастие с още две лица.

Престъпленията са извършени на 10 декември 2001 година в Калининград, Русия, а задържаният се е укривал до момента. В искането на руските власти се сочи и фактът, че Петрович има и предишни осъждания.

Той е задържан в неделя, 30 август, на летище Варна по заповед за арест, издаден от следователя към прокуратурата в Калининград и потвърдена от прокурор, както и на основание член 16, ал. 6 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

Руските власти са декларирали намерението си Винс Петрович да бъде екстрадиран в Русия за провеждане на разследване и осъждането му за деянията, чието наказателното преследване не е погасено по давност.

Тези престъпления са наказуеми и по българския Наказателен кодекс с лишаване от свобода от седем до 15 години, не се считат за политически и за тях не е предвидено смъртно наказание.

Целта на идването в България на издирвания руски гражданин е била СПА-почивка в хотел „Мимоза", където трябвало до остане до 6 септември тази година. Винс Петрович е със статут на пребиваващ в Германия, където му е била извършена чернодробна трансплантация. По думите му, в Германия живее в дом за инвалиди.

По-късно от варненския окръжен съд съобщиха, че здравословното състояние на Яков Петрович Винс е категоризирано като тежко от съда и е основание за отхвърляне на искането на Варненската окръжна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража".

Той е с трансплантиран черен дроб и се нуждае от животоподдържащо лечение, е станало ясно в съдебната зала. Руският гражданин е представил удостоверение за инвалидност и рецепта за предписани лекарства.

Съдът счита, че задържането на Петрович в ареста ще постави под сериозен риск живота и здравето му и ще постави в трудност администрацията на ареста да му осигури адекватни условия за лечение по време на задържането.

Затова съдът е на мнение, че Винс, чието предаване се иска, следва да остане на свобода, за да полага грижи за здравето и живота си.

Петрович е роден в Казахстан през 1965 г., но живее в Германия, където му е направена трансплантация на черен дроб и където е постоянното му местожителство.

Пред съда руският гражданин заяви, че е „много болен, всичките ми органи са зле, особено бъбреците" и поиска да бъде върнат в Германия, за да продължи лечението си до получаване на документите за екстрадиция.

С определението на ВОС Петрович е освободен от ареста до фактическото му предаване на молещата държава. Той трябва да остане в България до 40 дни - законовият срок за получаване на документите за екстрадиция, като предостави телефон и адрес за призоваване от съда. Ако междувременно се опита да напусне страната, ще бъде отново задържан.