Компромисът за конституционните промени нямаше цена, не сме търгували нищо. Това заяви в ефира на БиТиВи ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, председател на Комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Днес следобед конституционната комисия ще заседава по новия законопроект, който беше внесен. Атанасов посочи, че още днес може да бъде и гласуването.

По думите на Атанасов основната причина РБ да се съгласи на компромис е била ускоряването на съдебната реформа.
Ако този законопроект получи 180 гласа, за 3 седмици ще имаме изменена Конституция. В противен случай имаше риск или да не мине законопроектът изобщо, или ако мине с над 160 гласа, това означаваше с минимум 3 месеца да се удължи срокът на работа, обясни депутатът.

По думите му, за Реформаторския блок скоростта на съдебната реформа е изключително важна. "Никой няма да ни чака, а и българското общество има сериозни очаквания към реформата", допълни той.

Според Атанасов с проекта се е постигнала основната цел - разделянето на Висшия съдебен съвет. Той призна обаче, че това, което не се постига, е прозрачност в работата на прокуратурата.

Във връзка със заловените в Унгария българи заради камиона-ковчег с имигранти Атанасов коментира, че тези сънародници са наемници.

Според него няма данни този канал да е минавал през българска територия и най-вероятно става въпрос за трафик от Гърция и Сърбия към Европа.

Към настоящия момент България не е притегателна дестинация за каналджиите, а пътят през Гърция, Сърбия, Македония е по-удобен и по-лесен, смята Атанасов.

Според него немалка част от желаещите да отидат в Западна Европа са икономически имигранти и използват ситуацията с бежанците.

"За пореден път се вижда, че ЕС функционира сложно. Има стрес, защото един или два милиона бежанци в Европа ще променят много параметри", коментира още депутатът.