САЩ могат и да смекчат санкциите по отношение на Русия, ако проруските сепаратисти в Източна Украйна изпълняват договореностите от Минск.

Това заяви държавният секретар Джон Кери в коментар за преговорите и постигнатото между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, състояли се в Минск.

Приветствайки новото споразумение, Джон Кери подчертава, че Вашингтон ще оценява реалното изпълнение на договореното, а не разговорите за него.

Русия няма фактически задължения по споразумението от Минск, недоумява Песков.
Още...

"За това доколко Русия и сепаратистите са готови да спазват споразуменията ще съдим по действията им, а не по думите. Както ние отдавна сме казали, САЩ сме готови да помислим за намаляване на санкциите, когато споразуменията от Минск, от септември 2014 година и настоящото споразумение, бъдат напълно реализирани", заявява Кери.

И германският канцлер Ангела Меркел заяви по-рано, че независимо от постигнатите договорености в Минск, тя не изключва въвеждане на нови санкции, ако огънят в Източна Украйна действителното не се прекрати.

Президентът на Франция Франсоа Оланд съобщи, че лидерите от т.нар. Нормандска четворка следващата седмица ще обсъдят по телефона изпълнението на договореното в Минск, а след няколко седмици могат да се срещнат още веднъж лично.

На 12 февруари лидерите на Петро Порошенко, Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд се споразумяха за прекратяване на огъня в Източна Украйна в 00 часа от 15 февруари. Предишното споразумение от септември месец също сключваше примирие, но бе нарушавано нееднократно.