Руснаците са по-щастливи от всякога, въпреки (или тъкмо заради) сблъсъка със Запада заради Украйна и макар, че на страната им са наложени безпрецедентни санкции.

Индексът на социално благополучие през последните три месеца показва безпрецедентно увеличаване и стабилизиране на изключително високо ниво, показва изследване на социологическата агенция ВЦИОМ, цитирано от БГНЕС.

Индексът на удовлетвореност от живота през юни достигна историческо ниво от 79 точки, индексът на материалното благосъстояние е 76 точки, а индексът на социалния оптимизъм се е повишил до 77 точки.

В същото време 23% от анкетираните вярват, че войната между Русия и нейните съседи е възможна в сравнение с 10% преди една година.

Въпреки това само една четвърт от руснаците подкрепят разполагането на войски в източната част на Украйна. Изследването показва още, че повечето руснаци не виждат Запада като военна заплаха.

Рейтингът на руския президент Владимир Путин скочи след анексирането на Крим през март, а свалянето на малайзийския самолет с 298 души на борда в Източна Украйна не се е отразило сериозно на популярността му.