Апелативна прокуратура Велико Търново прие решение срещу Окръжна прокуратура Ловеч и в полза на природозащитници и експерти.

Решението срещу Окръжна прокуратура Ловеч е по повод неизпълнение на задължения от нейна страна относно заснемането на филмова продукция ( снимките Непобедимите 2) в Деветашката пещера, тъй като този акт се води за закононарушение.

Въпреки изпратения до Окръжна прокуратура Ловеч сигнал и документи, през декември 2011г. прокуратурата с резолюция прекрати контрола си по закононарушенията и престъпленията, извършени в защитената територия.

Веднага в отговор на това Зелени Балкани обжалваха решението на Прокуратурата в Ловеч пред Апелативна прокуратура гр.Велико Търново.

В началото на януари 2012г. Апелативната прокуратура се произнесе, че Окръжна прокуратура - Ловеч не е изпълнила задълженият си по националното законодателство.

С това си решение Апелативна прокуратура гр.Велико Търново стана първият държавен орган, произнесъл се "в полза" на природозащитниците. Тя се е съобразила с всички доводи, посочени в жалбата на Зелени Балкани.

Решението също така потвърждава твърденията на природозащитниците, че институциите неоснователно и против законите "вдигат ръце" и отказват да спрат закононарушенията.

Неизпълнението на задължения от страна на Окръжна прокуратура - Ловеч, лишиха съдебната власт в България от възможността да осъществи контрол, както по националното законодателство, така и по силата на Договора на Европейската Общност, по който България е член.

Природозащитници и експерти смятат, че е много важно да не се допускат подобни действия за в бъдеще, като се има предвид, че и МОСВ отказа да наложи административни наказания на отговорните лица.

Въпреки приключването на снимките, случаят продължава със заведените от природозащитниците дела, сигнализирането на Бернската конвенция (през първите дни на 2012г.), разследването на ЕК и международния отзвук по случая.