„Висш съвет на слагачите" - този плакат посрещна съдии от три столични съдилища и Върховния касационен съд, които се събраха пред сградата на ВСС в знак на протест срещу уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Плакатът държеше Стефан Стойков - гражданин, който наблюдава работата на Висшия съдебен съвет и присъства на седмичните му заседания. Стойков, който е юрист по образование, не скри разочарованието си от съдебната система в България. Той останал шокиран, когато избрали Георги Колев за шеф на ВАС, а в кулоарите на ВСС чул, че Владимира Янева ще повече софийски градски съд. „Тогава никой не знаеше това.
Съдебната система трябва да бъде независима, а в момента това, което наблюдаваме е хора с власт, които съсипват държавата",
заяви Стойков.

Според наказателния съдия от ВКС Теодора Стамболова има възможност по административно-процесуалния кодекс да се иницира отмяна на този акт от самия орган, който го е наложил. По думите й обаче, поради тежкия дефицит на достойнство на членовете на ВСС, дори и да преценят, че е възможно да си отменят решението, те не биха го направили, което означава, че ще се стигне до съдебен спор. „Считам, че Мирослава Тодорова трябва да поиска да бъде спряно изпълнението на този акт поне докато си довърши работата, т.е. тя ще иска спиране на акта, за да работи и да не страдат хората", обясни още съдия Стамболова.

На протеста, в който се включиха около стотина души, сред които и много граждани и юристи, дойде и Нели Куцкова, която представи декларация, подписана от 51 съдии от ВКС. В нея се посочва, че наложеното от ВСС най-тежко дисциплинарно наказание за съдия Тодорова поражда сериозна професионална тревога за еднаквото третиране на дисциплинарните нарушения и адекватните наказания за тях. "Ежедневно практиката ни се сблъсква с много случаи на неспазени процесуални срокове, които не са получили дисциплинарна санкция. Отстраняването от съдебната система на Мирослава Тодорва създава впечатление за саморазправа с магистрат, заради активната му обществена позиция", пишат още върховните магистрати в декларацията си.

Нели Куцкова обясни, че този протест не е само лично в защита на отстранената съдийка от СГС, а в защита на принципите, по които трябва да действа ВКС, включително и тези, по които трябва да наказва. „Не сме съгласни да ни слагат под общ знаменател, не искаме повече да се срамуваме заради единици от нашата система. Ние искаме да се знае, че настояваме в България да има качествено правосъдие, което да е в интерес на гражданите", обяви още Куцкова.

В подкрепа на уволнената съдийка имаше магистрати от Разлог, Благоевград и Петрич. Сред тях беше и председателят на Районния съд в Благоевград Екатерина Нинова. Тя обяви, че това е един безпрецедентен случай. „На мен не ми стана ясно какви са доказателствата за виновни действия на Мирослава Тодорова", коментира Нинова. Според нея членовете на ВСС са наблегнали на сроковете за забавяне на делата, но са пропуснали да отбележат колко време едно от тях е стояло в прокуратурата. По думите й, пропуснали са да кажат и че по онова време съдия Тодорова в Националния институт по правосъдие, не е имала работно място в Съдебната палата и е трябвало да дели един компютър с друг свой колега.

Български хелзинкски комитет, които още вчера излязоха с позиция за уволнението, също имаха свой пратеник на протеста. Правният директор на БХК Маргарита Илиева обясни, че за първи път в историята имаме протест на съдии. „Това е една екстремна ситуация, която не трябва да бъде подценявана", заяви Илиева и обвини ВСС, че с този си акт изпълнява политическа поръчка. „Това са хора, които по безспорен начин са доказали, че са отдадени на това да обслужват изпълнителната власт. Години наред те рушат независимостта на българския съд. Това са хора купени и продадени", заключи Илиева.

Около час след началото на протеста част от съдиите се върнаха по работните си места.