Уволненият икономически министър Трайков за пореден път постави под съмнение мотивите за смяната си, обявени както от премиера, така и от вицето Цветанов.

„Ако чашата е преляла с Катар, то е била пълна с Лукойл и Белене", каза отстраненият икономически министър Трайчо Трайков в интервю по Нова телевизия.
Припомняме, според Борисов провала на бизнес форума в Катар „прелял чашата".

Трайков се мотивира с думите на премиера - „Това беше усещането на министър-председателя. Той каза -жълт картон номер 1 - Лукойл, жълт картон номер 2 - Белене".

Той изрази недоумение относно упреците, че се бавели енергийните проекти и подчерта, че една междусистемна газова връзка със съседна държава не е като една магистрала.

Трайков отново категорично опроверга Цветан Цветанов, който сутринта след новината за смените обяви, че Трайков си пода оставка по лични причини.

Ексминистърът разказа, че след като кацнали от Катар вицепремиерът Цветанов му поискал оставката.
„Вицепремиерът Цветан Цветанов ми каза, че иска да вземе оставката ми на лист хартия, за да я занесе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а аз му казах, че оставката ще я дам на премиера, когато ми я поиска", Трайков добави, че в самолета по време на полета от Катар по никакъв начин не е говорено за оставката.

Според него нещата в енергетиката са наред, щом зам-министърът с този ресор получава най-високо доверие.

„Премиерът със своята неподправена искреност призна, че понякога действаме като популисти и една от тези популистки приказки е, че не трябва да пътуват министрите, а да стоят да вършат работа", каза още Трайков и задочно опонира на Борисов: „Аз обаче настоятелно бих посъветвал Делян Добрев да пътува. Като министър на външната търговия трябва да пътува."

По думите на Трайков, ако нещо е бяло, колкото и да се казва, че е черно, това не променя цвета.

Припомняме, в редица свои изявление Трайков критикува Лукойл, а позицията му да Белене е по-скоро проектът да не се реализира, а реакторът да бъде продаден.