Руският президент Дмитрий Медведев ще посети утре Чернобил. Той заяви самият той по време на церемония по награждаването на 16 души, участвали в ликвидирането на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.

Церемонията се състоя в Кремъл в навечерието на 25-тата годишнина от една от най-сериозните технологични катастрофи в историята на човечеството.

В Украйна руският държавен глава ще се срещне с украински държавници, както и с хората, които са се борили за овладяване на инцидента през 1986 година.

Основният урок от аварията в Чернобилската АЕЦ е, че е недопустимо да се скрива истината за подобни инциденти, заяви Дмитрий Медведев и допълни: "Всеки опит да се скрие истината, се превръща в трагедия."

Той подчерта, че събитията в последно време са напомнили на човечеството, че не бива да се отпуска и че най-важните решения трябва да се вземат с оглед целия комплекс въпроси, които може впоследствие да се отразят на безопасността. В същото време обаче не бива да се спира пътя на прогреса, но стандартите, използвани в тази сфера трябва да бъдат по-високи.

След трагедията в Чернобил стандартите в руската ядрена енергетика са се повишили значително и в момента са по-високи от тези на редица други държави, увери Дмитрий Медведев.

Аварията в Чернобил стана на 26 април 1986 г., когато се взриви четвърти енергоблок на централата. В резултат на това от радиационно заразяване пострадаха 19 руски региона - почти 60 хил. кв. км, с население 2,6 млн. души. Засегнати бяха 12 области в Украйна с площ 50 хил. кв. км; както и 46,5 хил. кв. км от територията на Беларус.