Доставките на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 за Иран няма да засегнат възможностите на САЩ да поразят ядрените инсталации на Техеран с въздушни удари, ако е необходимо.

Това заяви на пресконференция американският генерал Мартин Демпси, председател на Обединения щаб на въоръжените сили на САЩ.

Знаем потенциала на тази система, която ще бъде продадена на Иран и сме я взели под внимание във всички наши планове, изтъкна той.

САЩ от години отказват да отхвърлят възможността за военни действия с цел спиране на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, ако дипломацията се провали. Демпси изтъкна, че военната опция няма да бъде подкопана от взетото тази седмица руско решение да се доставят такива комплекси на Иран.

Военната опция се запазва, поясни той.

Генералът добави, че САЩ не са изненадани от решението.

Москва взе решението си на базата на прогресиращите преговори между Иран и световните сили за ядрената програма на Техеран.

Израел осъди действията на Русия, а Вашингтон изрази безпокойство. Иран приветства решението като стъпка към „дълготрайна безопасност" в региона.

Техеран обяви, че Русия може да достави такива системи най-рано в края на 2015 година. В момента персийската държава няма модерна противовъздушна отбрана, която да се противопостави на бойните самолети на САЩ и Израел.

С-300 засича и унищожава балистични ракети, крилати ракети и самолети на ниска височина. Въпреки че С-300 ще допринесе много за отбраната на Иран, не е ясно дали ракета от системата може да порази американски изтребители Ф-22 и бомбардировачи, заявяват експерти.

През 2007 година Иран и Русия подписаха сделка за закупуване на такива системи за 800 милиона долара, но Москва я блокира заради международен натиск.