Неправилното използване на средствата от европейския бюджет руши образа на ЕС. Това заяви във встъпителните си думи пред Европейския парламент българският кандидат за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

По нейните думи са необходими допълнителни усилия за контрола върху изразходването на европейските средства в държавите от ЕС. Измамите, не само кражбите, разрушават основите на Общността, посочи Георгиева, отбелязва БТА.

Тя изрази подкрепа за обособяването на службата на прокурор на ЕС, както и за силна и
уважавана Европейска служба за борба с измамите (ОЛАФ). Като непосредствени свои приоритети в областта на бъдещите си отговорности тя посочи бюджета на ЕС и неговите насоки през 2016 г., обмислянето на система за събиране на собствени ресурси за общностния бюджет, подготовката на бюджета за периода след 2020 година.

Следва да насочим вниманието си не толкова към постъпленията в бюджета, колкото към резултатите от неговото използване, заяви Георгиева.

От първия ден в офиса ще опитам да съдействам за успешното приключване на преговорите по бюджетите за тази и за следващата година, за да намалее количеството на неразплатените европейски проекти, посочи тя. Ако бъда потвърдена на поста, ще продължа доброто си сътрудничество с ЕП, обеща Георгиева.

Давам си ясна сметка за важността от максимално използване на средствата на ЕС. Работата ми би била да съобразя ресурсите с прироритетите за максимални резултати, заяви кандидатът. Тя обеща висока отчетност пред гражданите, които трябва да могат да се възползват от собствените си средства.

По нейните думи е необходимо да се знае какво ЕС постига с всяко изхарчено евро в помощ на своите граждани и икономики. Трябва да бъдем силни в защитата от злоупотреба на европейските средства. В тези трудни за гражданите времена трябва да
използваме бюджета прозорливо, за да даде добър плод.

Бюджетът може да помогне за икономическото възстановяване, той има пряко отношение към живота на хората. Това е разликата между живота и смъртта в областта на хуманитарната помощ, заяви Георгиева.

Силно вярвам в доброто отношение към служителите на ЕК, целта е до края на мандата 40 процента от тях, заемащи високи длъжности, да бъдат жени. Най-голямо значение имат ценностите, които ни помагат да превъзмогнем различията и да помагаме на несретниците у дома и извън ЕС, отбеляза Георгиева.