Много скоро Европейската комисия ще представи стратегията за единен цифров пазар в общността. Това коментира в София Андрус Ансип, заместник-председател на ЕК и еврокомисар по дигиталната политика, по време на кръгла маса на тема "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество".

Единни цифрови решения трябва да се предлагат за европейския пазар и няма причина една публична услуга да не бъде качена он-лайн, смята Ансип. ЕС обаче закъснявал спрямо единния цифров пазар. Хората са мобилни, бизнесът е мобилен, защо тогава хората и бизнесът да не са свързани помежду си, недоумява еврокомисарят.

5 милиарда евро може да спести на ЕС дигитализацията на услугите. Необходима е по-голяма взаимна съвместимост между правителствата на членките в ЕС, посъветва Андрус Ансип.
Той пожела по-широко ползване на електронен подпис, както и той да се признава във всички членки.

До 2,3 милиарда евро пък щели да се спестят от въвеждането на он-лайн обществените поръчки. Пълна електронна система за обществени поръчки до октомври 2018 трябва да се въведе във всички членки на ЕС. В някои страни обаче този процес се бави. Затова и Андрус Ансип поиска ускоряването му.

Съветът му към България - да модернизираме администрацията.

България има най-големия ИТ сектор в Югоизточна Европа, похвали ни еврокомисарят. Той изтъкна и качествата на нашите ИТ специалисти. Високо бе оценен и интернет достъпът ни, но трябвало и да запълним някои бели петна на достъпа до интернет, както се изрази Ансип, в селските райони.

Министър-председателят Бойко Борисов отправи призив към участниците в кръглата маса. Не сме се отказали, а ще ускорим електронното управление, увери той.

В Естония той видял въоръжението на пътните полицаи с камери, въведено и у нас.
Същото сега се правело в Митниците. Тихичко го правим там, обясни обаче премиерът.
Бойко Борисов е готов да копираме естонското електронно здравеопазване.

Той е недоволен, че министрите все още ходели с хартии, а не са изцяло дигитални в работата си.

Оказа се от думите му, че десетки милиони са заделени "широколентовият интернет да се случи и в селата.
В дигиталните магистрали нямало дупки, отчете Борисов. Сега при ремонти и обновяване на паркове той щял да гледа дали има осигурен безжичен интернет.
Премиерът коментира още, че не само интернетът ни е сред най-добрите в света, но и хакерите.

Притеснява ме, че децата ни много малко си играят, не играят на жмичка, обясни в същото време Борисов. Вчера бил на гости на приятели и 3-годишното им детенце на i-pad си рисувало кукла.

Ще направим доста в електронното управление, върна се Борисов към темата. На депутатите заръча да се стегнат и да направят факт електронното  гласуване. Направете го това нещо, призова Бойко Борисов.
Дончев, изоставаш с електронните поръчки, обърна се той към вицето си с ресор електронно управление.

Преди него вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че дигиталният дневен ред не можело да се приема като модернистичен каприз. Над 50% от европейците използват интернет всеки дени, но в същото време 30% никога не са ползвали Интернет, по данни представени от Дончев.

Добрата новина, която той съобщи е, че съвсем скоро ще се приемат промените в ЗОП за електронните обществени поръчки. Единният цифров растеж може да генерира допълнителен растеж от 400 милиарда евро в близките 4-5 години.
Голямата ни задача не е да създаваме бентове и препятствия, каза Томислав Дончев, подчертавайки, че основният ни приоритет трябва да са дигиталните магистрали.

Министърът на транспорта Ивайло Московски на свой ред заяви, че е създадена интегрираност на публичните регистри. В най-скоро време щяла да е факт държавната политика за електронна идентификация. Интернет от ново поколение вижда Ивайло Московски за новия програмен период.
Планът на кабинета е в Северозапада да се развиват високите ИТ технологии.

Трудно било да се убедят консервативни системи като МВР, МО да се включат в електронизацията, но е постигнат успех и в тази насока, отчете министър Московски.

Единния цифров пазар е петата свобода на Европа, коментира и евродепутатът Ева Паунова. Този пазар може да донесе 250 милиарда евро годишна печалба на ЕС. Според нея, ако има сфери, в които трябва да догонваме, то по отношение на дигитализацията сме в челните позиции.