20 броя нови модерни трамвайни мотриси потеглят официално от днес по улиците на София.

Полските возила бяха пуснати по релсите с церемония на площад „Възраждане", на която присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на екологията и водите Искра Михайлова, членове на СОС, народни представители и полският посланик у нас Лешек Хенсел.

Датата не е избрана случайно, тъй като през 1901 година на този ден (по стар стил 1 януари) тръгва първият електрически трамвай в София по трасето от гарата до днешния площад „Славейков".

Новите мотриси ще се движат изцяло по линията на трамвай „1".
Мотрисите са нископодови, изключително модерни, като всеки от тях струва 1.66 милиона евро (средноевропейска цена на една мотриса е над 2 500 000 евро).

Средствата идват по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на трамвайни мотриси", който се финансира от Кохезионния фонд на ЕС и от държавния бюджет по ОП „Околна среда".

По време на официалната церемония столичният кмет Йорданка Фандъкова благодари както на сегашния министър на околната среда, така и на предишния Нона Караджова, която също бе сред присъстващите.
Проектът стартира по време на кабинета „Борисов" и е завършен от неговия наследник Пламен Орешарски, което бе подчертано от Фандъкова.

Над 5 хиляди тона вредни емисии ще бъдат спестени от 20-те нови мотриси, изтъкна екоминистърът Искра Михайлова и бе категорична, че днешният ден е пример за хубавите моменти при реализацията на европроекти и е резултат от работата на много хора през последните години.

След края на официалната част гостите и медиите се качиха в една от новите мотриси за кратка обиколка.