Разбиха престъпна група, извършвала кражби на черни и цветни метали от влакови композиции, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В района на междугарието Иганово- Розино е задържан единият от лидерите на групата - М.М. (44 г.) от карловското с. Христо Даново, който тъкмо изхвърлял метални катоди от товарен влак в движение. М.М. е бивш служител на БДЖ, криминално проявен и осъждан за извършени кражби от товарни композиции на железниците.

В полицейския капан попаднали още трима от групата - Г.Г. (41 г.) от Златица, криминално проявен за кражби, неговият съгражданин Л.Р.-Футболиста (36 г.) - също криминално проявен, и Р.И. (26 г.), от Карлово. Криминалистите продължават работата по установяване и задържане на петия член на престъпната група.

По първоначални данни, мъжете извършвали кражбите след като получавали конкретна информация за движението на товарните влакове и превозвания в тях товар от действащи служители на НК "Железопътна инфраструктура" и „Холдинг БДЖ"-ЕАД.

Следвала предварителна подготовка и проучване, част от членовете на престъпната група се качвали върху вагоните и в движение изхвърляли на удобни места покрай железния път медните плочи (катоди), които са с единично тегло между 40 и 120 килограма. В същото време техните помагачи край линията товарели и извозвали металните изделия, които в последствие били претопявани.

По предварителни данни групата е съпричастна и към две други крупни кражби на медни катоди от влакови композиции, извършени през април и май тази година в междугарията Дунавци-Тулово и Иганово-Розино. Общата щета за БДЖ от трите престъпни посегателства възлиза на повече от 50 хиляди лева.

М.М. е задържан с прокурорска мярка до 72 часа, а останалите трима са в ареста на РУТП-Пловдив за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство в Районна прокуратура-Карлово.

Транспортна полиция продължава работата по документиране и доказване на престъпната дейност на групата.