На извънреден пленум на „Позитано", малко преди 17 часа номинираният за премиер Пламен Орешарски обяви проекта си за нов Министерски съвет и министрите, който ще представи утре сутринта на държавния глава.

Стана ясно, че Орешарски ще има двама вицепремиери, отговарящи да правосъдието и вътрешния ред и за усвояването на еврофондовете.
Също така, Орешарски оставя енергетиката в министерството на икономиката, но прави ново министерство на инвестиционното проектиране.
Освен това номинираният за премиер вади младежта от просветното ведомство и я включва към Министерството на младежта и спорта.

Получаваме уникален шанс да трупаме доверие, обяви Станишев
Oще....

В креслото на дипломат номер едно сяда евродепутатът Кристиан Вигенин. С реформата в съдебната система ще се заеме Зинаида Златанова, която доскоро оглавяваше представителството на Еврокомисията у нас. Тя ще бъде и втори вицепремиер.

Министър на еврофондовете ще е Миглена Плугчиева, която ще е другият вицепремиер. Тя се занимаваше с този ресор и по време на тройната коалиция. Името й обаче не беше обявено от Орешарски с мотива, че има да приключва стари ангажименти.

Министерството на вътрешните работи ще оглави ексшефът на ДАНС Цветлин Йовчев. Бившият заместник-председател на Комисия по труда и социалната политика в парламента Хасан Адемов застава начело на социалното министерство.

Министър на икономиката и енергетиката ще е червеният депутат и шеф на социалната комисия в предишния парламент Драгомир Стойнев. Новото Министерство на инвестиционното проектиране поема доц. д-р Калин Тихолов - зам.-декан на Архитектурния факултет на Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Министър на финансите - Петър Чобанов - председател на Комисията за финансов надзор, заменил от поста Апостол Апостолов.

Депутатът от ДПС Искра Михайлова ще оглави екоминистерството. Тя бе зам.-министър на на регионалното развитие и благоустройството в 41 НС. Тогава беше председател на Комисията по околна среда и води. Била е член на управителния съвет на Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО), Фонд „Тютюн" и член на борда на директорите на Фонд ФЛАГ.
Червеният депутат и военен спец Ангел Найденов поема министерство на отбраната.

Висшия пост в образователното министерство заема Анелия Клисарова, ректор на Варненския медицински университет в периода 2004 - 2012 г.

Новият транспортен министър е Данаил Папазов, шеф на Пристанище "Варна".

Министър на земеделието става Димитър Греков - ректор на Пловдивския аграрен университет, а регионален министър - Десислава Терзиева, която ръководи дирекция "Стратегическо планиране и координация". Тя е с кариера в държавната администрация, отговаряла е и за концесиите. .

От вчера се знае, че д-р Таня Андреева поема здравното министерство. Понастоящем тя е директор на АГ болница "Шейново".

Културен министър става бившият „гергьовденец" и шеф на кабинета на външния министър Надежда Михайлова Петър Стоянович, а професорът по синтаксис в Иинститута по български език към БАН д.ф.н. Мариана Георгиева-Бенчева заема поста на министър на младежта и спорта.

Състав на предложения кабинет:

Министър-председател - Пламен Орешарски
Министър на еврофондовете и вицепремиер - Миглена Плугчиева (името й не беше обявено от Орешарски с мотива, че има да приключва стари ангажименти)
Министър на правосъдието и вицепремиер - Зинаида Златанова
Министър на вътрешните работи - Цветлин Йовчев
Министър на външните работи - Кристиан Вигенин
Министър на финансите - Петър Чобанов
Министър на икономиката и енергетиката - Драгомир Стойнев
Министерство на инвестиционното проектиране - Калин Tихолов
Министър на труда и социалната политика - Хасан Адемов
Министър на транспорта - Данаил Папазов
Министър на земеделието - Димитър Греков
Министър на регионалното развитие - Десилсава Терзиева
Министър на отбраната - Ангел Найденов
Министър на културата - Петър Стоянович
Министър на здравеопазването - Таня Андреева
Министър на екологията - Искра Михайлова
Министър на младежта и спорта - Марияна Георгиева
Министър на образованието и науката - Анелия Клисарова

Обещах, че ще предложа състав, който да е адекватен на настоящата политическа и икономическа обстановка в страната. С удовлетворение заявявам, че всички министри са специалисти в своята област, някои от които водещи.
С тези думи Пламен Орешарски започна представянето на новия кабинет.
Той обяви, че ще има двама вицепремиери.

Единият ще се грижи за правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове - две теми, по които нашата страна особено си комуникира с европартньорите.
Вторият вицепремиер ще има координиращи функции по отношение на министерствата от икономическия блок и частните инвестиции. Неговото име обаче не беше съобщено, тъй като на специалиста, който е ангажирал, ще му трябва известно време да приключи стари ангажименти. Орешарски увери обеща да освети фигурата му до месец.

Ще възложим веднага на икономическия министър спешна работа за съставяне на план за ребалансиране на енергетика и удържане в рамките на тази година на цените на ел.енергията, обеща още той.
Стана ясно, че ще има отделно министерство на инвестиционното проектиране.

Президентът Първанов си тръгна от централата на БСП и отказа коментар.

Народното събрание ще гласува в сряда в 9.00 часа състава на предложения кабинет.