„Македония е страна, която страда от криза на идентичността", заяви министърът на българите в чужбина Божидар Димитров в ефира на БиТиВи.

"Там имаше уникален закон, в който да бъдеш българин се смяташе за углавно престъпление и се наказваше със затвор от 3-5 години.

Законът сега е отменен, но българите се преследват по всякакъв начин - това е опит да се спре възникналия там процес на ребългаризация", коментира случаят с осъдената в Македония българка Спаска Митрова министър Димитров.

Скопие:
Митрова е осъдена правомерно
                   Още...

„Македония чрез такива случаи се опитва да прехвърли своите вътрешни проблеми, своята криза на идентичността в България, в Гърция, в Албания. Ние, естествено, не можем да се съгласим с това нещо", допълни министърът.

Той увери, че ще направи всичко възможно Митрова да бъде посетена от български лекари в затвора, тъй като стана ясно, че състоянието й се е влошило през последните 2-3 дни.

„Този случай е първо хуманитарен и после юридически. Предполагам, че въпреки тежкото здравословно състояние на Митрова, Македония ще я държи в затвора, за да покаже, колко твърдо брани своя интерес", коментира Божидар Димитров.

В последно време в българските политици узрява мнението, че политиката ни за пълна поддръжка на членството на Македония в ЕС и НАТО трябва да се преосмисли, допълни още министърът на българите в чужбина.

Посланикът на Европейския съюз в Македония Ерван Фуере от своя страна смята, че не трябва да се преувеличават проблемите между Македония и България.