Германският канцлер Ангела Меркел и нейните съюзници в управляващата коалиция загубиха регионалните избори в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщава РИА Новости.

Според официалните резултати от изборите ХДС получава подкрепата на 34.6% от избирателите, което е най-лошият резултат на партията от години насам.

Партията на бившия канцлер Герхард Шрьодер и бившия министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер ЕДП получи 34,5% от гласовете, "Свободните демократи" - 6,7%, "Зелените" - 12,1%, "Левицата" - 5,6%.

Така ХДС и ЕДП получават в парламента до 67 места, „Зелените" - 23 "Левицата" - 11 и "Свободните демократи" - 13.

На регионално ниво това означава загуба за християндемократите и нов баланс на силите в парламента на Северен Рейн - Вестфалия.

Резултатите от тези регионални избори имат отражение върху съотношението на силите в Бундесрата на федерално ниво.

Северен Рейн-Вестфалия е най-населената германска провинция с население от 18 млн. души. Тя е четвъртата по големина федерална провинция на Германия и се смята за ключова в националната политика.

Експертите наричат парламентарните избори в Северен Рейн-Вестфалия "малките избори за Бундестаг".

За мнозина това е тест за управляващата коалиция, избрана миналата есен. На този фон се очертава или Тройна коалиция на една от големите партии с две от по-малкитие, или Голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи.