Световноизвестни личности по света осъдиха нападението срещу редакцията на "Шарли ебдо", при което бяха убити 12 журналисти, предадоха световните информационни агенции.

В интервю за "Corriere della Serа", Умберто Еко сравнява действията на"Ислямска държава" с тези на нацистите заради "екстремистките им методи и апокалиптичното желание да се завладее светът". Той припомня детството си и преживените ужаси по време на Втората световна война и сравнява онова време със сегашния всекидневен страх от атентати и бомби. Според него, групировки от "Ислямска държава" променят начина на водене на война и връщат онова страшно време в съзнанието на хората.

Той прави уговорката, че не е уместно да се говори общо за мюсюлманите, също както и да се съди за християнството по методите на Борджиите.

Неговият сънародник, писателят Роберто Савиано, осъден на смърт от мафията заради изболичаващия роман "Гомор", публикува своя снимка, на която държи химикалка и пише, че перото е единственото оръжие на пишещите в защита на свободата на словото.

Афганистанският писател Халед Хосейни написа, че като мюсюлманин осъжда избиването на невинни хора в името на неговата религия и се моли за мир и солидарност в този мрачен ден.

Френският режисьор Люк Бесон заяви, че би направил филм върху случилите се вчера трагични събития.

Британският актьор Стивън Фрай призова ветовните медии да препечатат карикатурите на "Шарли ебдо" и да покажат на ексттемистите, че перото не може да бъде изличено с оръжия.

В профила си във "Фейсбук", Мадона заявява, че трябва да се уважават всички религии, но също така и човешкият живот. По думите й, убийствата в името на Бог са човешка идея, а не изискване на Бог от вярващите. Безразличието подхранва нетолерантността и страха. Можем да се борим с мрака единствено чрез светлина, казва тя.