Сирийски военни самолети на режима са пуснали касетъчни бомби срещу бунтовниците в северозападния град на Сирия Маарет ал-Нуман, заявиха бойците пред АФП, цитирани от Аlarabiya.

Те са показали пред кореспондент на АФП отломки от една такава бомба и десетки други касетъчни елементи, които не са успели да се взривят при удара.

В неделя Human Rights Watch излезе с изявление, в което обвинява военновъздушните сили на Сирия за използването на касетъчни бомби срещу бунтовниците и в населените зони на страната.

Сирийската армия отрече обвиненията, заявявайки, че не притежава такива оръжия. Русия също не потвърд обвиненията за използвани в Сирия съветски касетъчни бомби.

Междувременно Турция призовава за пълно прекратяване на огъня.
В петък турският външен министър Ахмет Давутоглу призова всички страни, участващи в конфликта в Сирия, да прекратят огъня по време на ислямския празник Курбан Байрам следващата седмица.

Очаква се посредникът на ООН и Арабската лига за Сирия Лакхдар Брахими да пристигне днес в Дамаск, за да се опита да посредничи за кратко прекратяване на огъня във войната между президента Башар ал-Асад и бунтовниците.

Давутоглу заяви, че сирийското правителство трябва да предприеме първите стъпки за спиране на атаките "незабавно и без предварителни условия".

Сирия твърди, че иска прекратяване на огъня, но бунтовниците нямат единно ръководство, които може да се съгласи на такова прекратяване.

И двете страни преди са потъпквали устните споразумения за прекратяване на огъня.

Междувременно военновъздушните сили на Сирия извършиха тази сутрин нападения срещу бойци, обсадили голяма военна база в северозападната провинция Идлиб, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека.

"Военни самолети са пуснали бомби, които са целели бунтовнически лагер близо до (базата в) Уади Деиф", заявиха от базираната във Великобритания група за мониторинг.