Играейки политика на силата със съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, либийският лидер Муамар Кадафи доказва още веднъж на света своята бедуинска хитрост, сприхава национална гордост и очевидно безразличие към мнението на международната общност, пише днес електронното издание на Обединените арабски емирства "Gulfnews".

Либийският съд не обърна никакво внимание на мнението на независими експерти като видния френски вирусолог професор Люк Монтание, който е един от откривателите на вируса СПИН.
По мнението му епидемията със СПИН е възникнала преди медиците да започнат работа в Либия и се дължи на лошата хигиена в либийските болници.

Заключенията на Монтание бяха потвърдени и от учени в престижното британското издание Nature. Международната общност отправи многобройни призиви към Муамар Кадафи. Към тях се присъединиха и 114 нобелови лауреати, но въпреки това той остана невъзмутим.

България трябва да се присъедини към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. Тогава страната ще бъде в позиция да призове всички страни членки на съюза да окажат натиск над Либия за освобождаването на сестрите.

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешният ред Франко Фратини вече призова либийските власти да преосмислят отношението си по случая. По думите му процесът срещу медиците е пречка в отношенията между Либия и ЕС.

Широкоразпространено мнение е, че Кадафи търси реванш за 10-те млн. долара, които Либия бе принудена да изплати на роднините на жертвите на атентата Локърби, за който страната пое отговорност.

Неслучайно роднините на заразените със СПИН деца поискаха 10 млн. долара за всяко дете, коментира още изданието.

Учудващото е, че точно когато Либия се отваря към света след десетки години международна изолация, рискува имиджа си пред света, като най-безскрупулно нарушава правосъдието.

От престъпна страна Либия се превърна в партньор на Запада и най-вече на САЩ, радва се на вниманието на чуждестранни бизнесмени, аеролиниите й бяха възстановени, а авоарите й „размразени", вливат се международни инвестиции в либийската петролна индустрия.

Но трагичният инцидент с българските медици показва, че правосъдната система на Либия е далеч от независимостта, че болниците в страната са извън стандартите и че полковникът, който управлява Либия през последните 37 години съвсем не е готов да играе по международните правила.