Международната година на астрономията 2009 е посветена на 4-вековната годишнина от първото наблюдение на небето с телескоп, направено от Галилей през 1609 г.

Официалната церемония по откриването на Международната година на астрономията ще се състои в Париж на 15 и 16 януари.

Тя има за цел да фокусира вниманието върху астрономията като глобално мирно научно усилие за намиране отговорите на някои от най-фундаменталните въпроси пред човечеството.

Предложена от Генералната асамблея на Международния Астрономически съюз през 2003 г., подкрепена от ЮНЕСКО през 2005 г. и официално утвърдена и прокламирана от ООН в края на 2007 г.

Организатори на Международната година на астрономията са Международният астрономически съюз, ЮНЕСКО, ООН, Европейският астрономически съюз, Европейската южна обсерватория, както и много регионални и локални астрономическите институции.

В подготвяните глобални инициативи за Международната година на астрономията досега са се включили 129 държави, очаква се те да станат 140, с което ще се обхване 97% от населението на Земята.

Важна цел на Международната година на астрономията е провеждането на инициативи за опазване на световното културно и природно наследство на места и региони, свързани с  историята на астрономията.

Основен акцент са младите хора.
Чрез подобряване на формалното и неформалното обучение по астрономия в училища, научни центрове, планетариуми и музеи ще се осигури поглед към науката и работата на изследователите и по такъв начин ще се стимулират младите хора за професионална реализация в областта на природните науки и технологиите.

Планирани глобални инициативи

1. 24 часа астрономия: Планира се 24-часово наблюдение във всички обсерватории на цялото земно кълбо с цел възможно най-много хора да видят през телескоп това, което е видял Галилей за пръв път - 4-те спътника на Юпитер.

2. Галилеоскоп : Планира се в течение на 2009 г. на всеки наличен телескоп да извършат наблюдение поне 100 души. В резултат се очаква се над 10 млн. души да видят небето през телескоп.

3. Космически дневник:  Планира се да се покаже „човешкото лице на астрономията" като в медиите се представят материали, които чрез текст и изображения експонират както последните професионални открития на астрономите.

4. Портал към Вселената: Планира се свързване на професионалната астрономия с бизнеса от пазара на игрите и развлекателната индустрия, на който да бъдат предоставени новини, изображения, илюстрации и анимации на космически обекти и явления. 

5. Тя е астроном: Планират се инициативи за приоритетно подпомагане на развитието на кариерата на жените-астрономи и ориентиране на млади жени в тази област, тъй като половата равнопоставеност е един от приоритетите на цялата научна общественост. 

6. Астрономията и световното наследство: Инициативата цели да организира достъп до архитектурни структури и места, свързани с наблюдения на небето в миналото.
Това е част от глобалната инициатива на ЮНЕСКО за опазването на световното културно и природно наследство.

7. Програма Галилей за учители: Планира се чрез обучение в школи да се създаде световна мрежа от сертифицирани Галилей-посланици, мастер-учители и учители, разработващи полезни дидактически материали по астрономия за ученици на базата на данни, получени от автоматичните телескопи.

8. Усещане за Вселената: Планира се организиране на детски празници, на които чрез игри, песни, рисунки и живо общуване в Интернет, деца на възраст 4-10 год. да покажат своето усещане за красотата и грандиозността на Вселената.

9. Вселената от Земята: Планира се подреждане на изложби на астрономически изображения и инструменти в музеи, галерии, магазини, обществени градини и др.