Партия ЛИДЕР напуска движение "Напред". Това съобщиха за news.bg  другите политически формации в коалицията  - ВМРО, "Гергьовден" и Земеделски народен съюз.

"Движение "Напред" не се е разцепило, просто продължава без партия ЛИДЕР", коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от БНР. По думите му прокарването на осемпроцентовата бариера за коалициите поставя много сериозно изпитание за движение "Напред".

Той допълни, че партия ЛИДЕР е искала регистрацията на коалицията в ЦИК да е от нейно име. Това, по думите на Каракачанов, е неразумно, поради факта, че тя все още е много млада и съответно неразпознаваема сред избирателите.

Още повече, коментира той, ако коалицията се регистрира от името на ЛИДЕР, се създава усещането, че се осъществява политически проект на един или друг бизнесмен.

За спор в редиците на коалицията потвърдиха и от движение ЛИДЕР.

Според пресаташето на партията обаче причината за оттеглянето на движението не е по-високият праг за влизане на коалициите в НС, а именно спорът за регистрацията в ЦИК. В последните дни напрежението беше прекалено голямо и днес просто ескалира, допълниха от пресцентъра. От там обаче отказаха коментар по въпроса дали партията обмисля коалиране с други политически формации или самостоятелно явяване на предстоящите парламентарни избори.

От пресцентъра уточниха, че ЛИДЕР ще даде специална пресконференция по темата. Такава подготвят и останалите коалиционни партньори в "Напред".