Руската полиция прекъсна събиране на националисти в нощен клуб в Москва. Властите обявиха, че в клуба е било организирано парти във връзка с рождения ден на нацисткия лидер Адолф Хитлер (20 април 1889 - 30 април 1945), съобщават руски медии.

Но Дмитрий Дьомушкин, лидер на националистическото обединение "Руские", и един от 40-те задържани в клуба заявиха пред телевизия „Дожд", че събирането е организирано, за да се обсъди спортен турнир.

Той подчерта, че показаният от телевизионния канал LifeNews портрет на Хитлер в клуба е бил донесен от репортер на телевизията, въпреки че присъстващите са приветствали хода.

Това беше частно парти. Ние не носихме портрет на Хитлер. Служител на LifeNews донесе портрета, всички го аплодираха", изтъкна Дьомушкин.

Говорител на вътрешното министерство обяви, че полицията е иззела четири газови пистолета, повече от 10 ножа и няколко бокса по време на операцията вчера вечерта. 40 души са задържани.

Източник от силите на реда разкри, че е открит портрет на Хитлер в клуба във връзка с отбелязване на годишнина от раждането на Хитлер. Срещу 17 от задържаните са повдигнати обвинения за дребно хулиганство, а останалите са освободени.