Европа е изправена пред екзистенциална заплаха от Русия. Нито европейските лидери, нито гражданите на страните от ЕС са напълно наясно с това предизвикателство или как да се справят с него.

Това пише Джордж Сорос в своя статия за The New York Review of Books, озаглавена „Събуди се, Европа".

"Настояща Русия предлага алтернатива, която е фундаментално предизвикателство за ценностите и принципите, върху които е основан ЕС. Режимът на Путин се основава на употребата на сила, която се проявява с репресии вътре в страната и агресия извън нея, вместо на върховенството на закона", коментира милиардерът.

Според него Западът трябва да осигури по-сериозна материална подкрепа на Украйна, като той говори за незабавно инвестиране на най-малко 20 млрд. долара с обещание за повече, за да се намали зависимостта от Русия.

"Путин си е създал добри отношения с онези, които се обявяват против ЕС", пише Сорос и добавя, че провалът на Европа за създаване на наднационално правителство превърнал Русия в реална заплаха.

"Разпадането на Украйна ще е много голяма загуба за НАТО, Европейския съюз и САЩ. Ако Русия победи, тя ще стане много по-влиятелна в ЕС, особено в балтийските държави, където има значително руско население", анализира Джордж Сорос.