Избори три в едно (парламентарни, местни и президентски) - това е възможен вариант според премиера Бойко Борисов във връзка с изявленията на "Атака", че може да минат в опозиция.

Той подчерта, че внимателно следи и анализира политическата ситуация в страната и в зависимост от това ще вземе решение.

Не им желая подкрепата, категоричен обаче бе той и допълни, че на ГЕРБ му е достатъчна подкрепата на независимите депутати относно много по-важни въпроси като Пакта за финансова стабилност, например.

Междувременно в парламента бе прочетена декларация на ГЕРБ, в която се казва, че пътищата им с Атака се разделят, като се подчертава, че между двете формации няма подписано коалиционно споразумение
Още...

Борисов се върна две години назад, когато се сформираше днешния кабинет.

Няма друг луд, който в най-тежката финансова и икономическа криза, само заради България, да си жертва партията, кариерата и още две гарантирани години като кмет на София и да направи правителство на малцинството, заяви той и поясни, че тогава ГЕРБ получи подкрепата и на РЗС, и на „Атака", и на Синята Коалиция, а сега всички се извъртат.

Защо не ни го казаха тогава, запита Борисов и допълни, че никога нямало да сформира правителство, ако тогава е знаел за тези техни намерения.

Не им прави чест, продължи той, да ни подкрепят, а сега, когато идват избори, да ни обвиняват и за първия сняг, изтъкна премиерът и добави, че преди година и половина Иван Костов му е носил цветя в болницата, а сега отказва да го подкрепя.

Борисов отрече да има театрален разрив между ГЕРБ и „Атака" и сценарий за предизвикване на предсрочни парламентарни избори: „Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, още повече с тема, свързана с разиграването на подобни сцени във връзка с избори три в едно."

Той не допуска вариант за съставяне на служебно правителство на президента Георги Първанов. „Кога ще се появи това правителство - остават три месеца до изборите", поясни Борисов и допълни, че повече яснота по въпроса ще бъде внесена в края на месец август, за да не се стига до спекулации.

Министър-председателят коментира случая пред джамията „Бани башь", като заяви, че категорично се разграничава от действията на „Атака". Той изрази задоволство от това, което прави неговото правителство и че са гарант за стабилността на България.

Аз съм категорично против тези действия и те го знаят. Това е анархия, заяви още премиерът.

За разлика от Митко Стоянов (евродепутатът от "Атака", бел.ред.) аз категорично казвам, че обичам българските мюсюлмани и работим за тях. Те видяха голямата лъжа на БСП и ДПС, че ГЕРБ ще затваря джамии и ще работи в техен ущърб - напротив, ние се грижим за тютюна и джамията в Стара Загора, подчерта още той.

Ще бъде огромна отговорност, ако ГЕРБ хвърли пешкира в средата на мача. Предсрочни избори ще бъдат катастрофа за ГЕРБ и за лидера на партията Бойко Борисов. Нека никой няма илюзии за това
Иван Костов

Борисов заяви, че във формите и изявите на лидера на Волен Сидеров има неща, с които безспорно не е съгласен. „Няма да допусна заради политически игрички някой да мисли, че ще влияе на ГЕРБ. Няма да допусна, която и да е партия да си прави политика на гърба на ГЕРБ," каза той.

Премиерът напомни, че „Атака" е по-стара партия от ГЕРБ и те не искат да са им настойници или говорители.

По думите му от ДАНС работят върху опасни радикални клетки, тъй като влизането на външни имами в Родопите при българите мохамедани има своя риск. Той обаче не коментира повече за работата на службите.

Борисов отрече и да са „купували" депутати от РЗС: „Ако 20 години са си купували депутати, ние нямаме такава практики."

В края на разговора Борисов успокои, че днес оставки в кабинета няма да има:"Днес оставки няма да има, защото ще решаваме по-важни неща." Премиерът обаче добави, че би сменил всеки министър, ако намери по-добър за неговото място.