Броени дни преди предсрочните парламентарни избори, имаме усещането, че информационната кампания в чужбина практически все още не е започнала. За това се оплака общността на българите, живеещи в различни страни по света, в отворено писмо до медиите.

"Като активно ангажирани с нея граждани и членове на местни секционни  избирателни комисии в Европа, САЩ, Канада, Австралия, Азия, искаме да обърнем внимание на следните съществени проблеми и да помолим за вашето съдействие", продължават от емигрантската ни общност.

"Голяма част от българите в чужбина продължават да са с впечатление, че право да гласуват имат само тези от тях, които предварително са подали заявление", обясняват още те и допълват, че това е огромна и вредна заблуда.

"Всеки български гражданин може да гласува в която и да е секция зад граница без никакви предварителни условия. Нужен е единствено валиден български документ за самоличност - лична карта или паспорт и декларация по образец.", категорично заявяват сънародниците ни зад граница.

Те алармират още, че адресите на изборните секции в чужбина не са разгласени и обявени достатъчно достъпно. Според тях информацията е оскъдна, до степен на неоткриваема и неизползваема от обикновения ползвател на интернет.

Българите в чужбина апелират за по-широко разпространение на информацията от ЦИК, с което и те самите са се заели, разпространявайки я в интернет и в регионалните общности. В отвореното писмо се уточнява, че удобна и ясна информация за секциите в чужбина може да бъде намерена в някои от медиите зад граница и на адреси:

http://news-bg-abroad.com/mapelectionwardsabroad/ и http://glasuvam.org/kade.