Близо 1.8 млрд. лева в следващите 6 години да бъдат похарчени за отбрана и инвестиции за бойни самолети, бойни кораби и за модернизация на Българската армия. Това е заложено в стратегията за членството ни в НАТО в следващите години, каза служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов в интервю за БНР.

„Развитието на въоръжените сили на страните от Източна Европа, пълната им интеграция в структурата на силите на НАТО и постигане на високооперативна съвместимост са най-важните задачи от днес и занапред, беше решено и в Уелс. Това изисква съответно и повишаване плавно на разходите за отбрана", коментира  Шаламанов.

В същия този период - до 2020 г., България от редица оперативни програми ще получи над 30 млрд. лева от ЕС. Няма оперативна програма, свързана с отбраната, тъй като отбраната е национален приоритет, национална задача. Именно заради това пакетът от оперативни програми се допълва с една национална програма на стойност 1,8 млрд. лева.

По думите на министъра тези средства могат да бъдат допълнени със съфинансиране от програмите за инвестиции в сигурността на НАТО, от част от програмите на Европейския съюз, от двустранно сътрудничество със страни като САЩ, Германия и др., както и чрез по-ефективно използване на инициативите за интелигентна отбрана, както и споделяне на разходите в рамките на ЕС.

Шаламанов е убеден, че тази програма е жизнено необходима, тъй за последните 10 години е похарчена същата сума, но при лошо управление и недобро планиране. Гаранциите са, че сега ще има ясна национална програма, ще бъде създаден орган за управлението й, както има органи за управление на оперативните програми, обясни силовият министър.

Предпочитам Българската армия да бъде превъоръжена, тъй като последните 25 години не са правени планирани и целенасочени инвестиции. Основната бойна техника е от времето на Варшавския договор, все по-трудно се поддържа, и все по-голяма степен на зависимост на държави извън НАТО и ЕС", посочи още министър Шаламанов. Той е категоричен, че тези 1.8 млрд. лева ще бъдат управлявани по ефективен начин, което да позволи не само придобиване възможно най-добрите възможности за Българската армия във възможно най-кратко време, и да сме оперативно съвместими със съюзниците, но ще позволи и развитие на високотехнологична отбранителна, а и не само отбранителна индустрия в България.

Велизар Шаламанов коментира, че не само конфликтът в Украйна крие заплаха за националната сигурност на България в краткосрочен план, поради което страната ни изпраща въоръжение на противниците на „Ислямска държава". Той не очаква това да даде повод на радикалните ислямисти да намразят страната ни.

„Случващото се в Северен Ирак, Сирия, в близост до нашите граници е сериозен риск не само по линия на бежанци, но и по линия на проникване на ислямизъм на територията на Балканите, включително на територията на нашата страна. Ситуацията в Черно море, в Източна Украйна, замразените конфликти в Молдова, в Грузия и в Кавказ като цяло, са източници на нестабилност, които ограничават възможностите за развитие", обясни министърът.