СДС - София настояват Съюзът на демократичните сили да заеме категорична позиция за отмяна на забраната за проучване за наличие на шистов газ.

Това стана ясно на пресконференция на СДС-София, в която участваха Иван Сотиров, Лъчезар Тошев, Владимир Кисьов, Борислав Бориславов и Радослав Абрашев.

Те настояват СДС да изиска от правителството, в кратък срок да бъде представен анализ за въздействието върху околната среда от метода „хидравличен фракинг", който се използва в България при проучване и добив на газ през последните 50 години.

Според тях правото на информираност и познание за суровинните залежи, с които разполага България са изконно право на всеки български гражданин.

Науката и изследванията не могат да бъдат забранявани! Самата информираност за това, с какви енергийни запаси разполагаме, е аргумент за нашата енергийна независимост и национален суверенитет и за снижаване на цените, по които внасяме газ от други държави, изтъкнаха от СДС-София.

Те смятат, че въпросът е жизнено важен в ситуация на криза и очаквано повишение на цените на парното, горивата и на други продукти за крайните потребители, които се формират основно от цената на газа

Няма нито едно солидно експертно становище срещу проучването за шистов газ. Напротив: становищата на всички водещи експерти в тази област, включително на Геофизическия институт към БАН и на Минно-геоложкия университет са в подкрепа на проучванията, допълват те.

Участниците в пресконференцията изтъкнаха, че основният интерес на Газпром не е свързан с българския пазар, който е незначителен за обема на тяхната реализация, а за реализацията на руските геополитически интереси. Очевидно е, че Газпром изпълнява роля, която изпълняваше съветската армия.

Водещ за България, за българското правителство и институции трябва да е националният интерес. В този смисъл Правителството, Парламентът и Президентът трябва да са водещи в този дебат, а не pr-агенциите на чуждите добивни компании, констатираха сините.

Народният представител от СДС, Лъчезар Тошев заяви, че ще внесе в Парламента предложение за отмяна на решението за проучване и за предоставяне на подробен доклад-анализ за въздействието върху околната среда и здравето на гражданите на метода „хидравличен фракинг".